Vaccination mod pneumokokker
foto af doughnut-formede pneumokokkolonier fra CDC i USA.
Om sygdom med pneumokokker
Bemærk: Pneumokokvaccinen er i rest og der kan ikke bestilles tid til denne i klinikkerne.
Hvad er pneumokker?
Pneumokoksygdom skyldes infektion med bakterien Streptococcus pneumoniae, kaldet pneumokokker. Der findes over 95 forskellige pneumokoktyper.
Hvor forekommer pneumokokker?
Pneumokokker forekommer i hele verden. Alle mennesker kan natuligt bære pneumokokker i næsesvælget, men det er kun relativt sjældent, at det giver ophav til sygdom.
Hvordan smitter pnemokokker?
Smitte sker ved dråbespredning efter f.eks hoste, nys og direkte fysisk kontakt.
Hvilke symptomer giver pneumokokker?
Pneumokokker kan medføre alvorlige sygdomme som hjernehindebetændelse og blodforgiftning, også kaldet invasiv pneumokoksygdom (IPS). Pneumokokker er også en hyppig årsag til lungebetændelse. Derudover kan pneumokokker give mindre alvorlige infektioner som f.eks akut mellemørebetændelse og bihulebetændelse.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles ved at påvise bakterien i relevant materiale, f.eks blod, rygmarvsvæske eller materiale fra lungerne.
Hvordan behandles pneumokokker?
I Danmark behandles pneumokoksygdom typisk med penicillin, da de fleste pneumokoktyper er følsomme overfor dette. Men andre steder i verden forekommer resistens for penicillin.
Om vaccine mod pneumokokker
Hvad består vaccinen mod pneumokokker af?
Der findes flere forskellige vacciner mod pneumokokker. Den ene vaccine, PCV-13, er en konjugeret vaccine (kombination af polysakkarider og protein) og beskytter mod 13 forskellige pneumokoktyper. PCV-13 har været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 2007. Den anden vaccine, PPV-23, er en polysakkaridvaccine og beskytter mod 23 forskellige pneumokoktyper. Denne vaccine tilbydes gratis til nogle grupper (se nedenfor) fra 22. april 2020, bemærk dog at pneumokokvaccinen er i restordre og pt. ikke tilbydes i klinikkerne.
Hvordan gives pneumokokvaccinen?
Vaccinen gives typisk i skuldermusklen, som strækker sig ned på siden af overarmen.
Hvem kan få gratis vaccination?
Folketinget har besluttet at PPV-23 tilbydes gratis til personer over 65 år og udvalgte risikogrupper. Første fase startede 22. april 2020 og omfatter plejehjemsbeboere, personer over 65 år med kronisk sygdom samt personer under 65 år med særlig risiko for alvorlig pneumokoksygdom. Anden fase startede 15. juni 2020 og inkluderer personer over 65 år, der ikke tilhører en risikogruppe. Man kan læse mere – inkl. om risikogrupper – på Statens Serum Instituts hjemmeside her. Vaccinen tilbydes kun til personer, som ikke har fået PPV-23 indenfor de sidste 6 år. Bemærk dog at pneumokokvaccinen er i restordre og pt. ikke tilbydes i klinikkerne.
Hvornår skal vaccinen gives?
Fra 15. juni 2020 kan alle ældre > 65 år få vaccinen gratis. Udvalgte risikogrupper under 65 år har kunne få den siden 22. april 2020.
Hvor længe er man beskyttet mod pneumokokker?
Omtrent 85-95% vil udvikle beskyttelse mod de 23 typer af pneumokokker, der er med i vaccinen, efter ca. 2 uger. Beskyttelsen vil falde gradvist over 5-6 år og revaccination med PPV-23 anbefales normalt tidligst efter 6 år. Vaccinen beskytter ikke komplet mod pneumoksygdom, men den nedsætter risikoen for alvorlig pneumokoksygdom (IPS) og lungebetændelse.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod pneumkokker?
De hyppigste bivirkninger til injektionen er milde reaktioner ved indstiksstedet (ømhed, rødme, hævelse), som forsvinder efter få døgn. Desuden kan der forekomme feber, hovedpine og almen utilpashed. Der er ikke risiko for pneumokokker på grund af vaccinen.