Dykkersyge
Dykkersyge – også kaldt trykfaldssyge – er en meget alvorlig tilstand, og den kan opstå hos alle dykkere, der laver en for hurtig opstigning i vandet. Årsagen til dykkersyge er, at det tryk, som omgiver kroppen i vand, ændrer sig hurtigere end kroppen kan tåle, når du går fra dybt til lavt vand på kort tid. I værste tilfælde kan dykkersyge ende med hjertestop og dødsfald. Bliv klogere på, hvad dykkersyge er, og hvordan du kan forebygge det her på siden.
Hvad er dykkersyge?
Dykkersyge bliver også kaldt for trykfaldssyge, og det er en meget alvorlig tilstand, som kan opstå hos alle dykkere under dykning. I den luft vi indånder, er der udover ilt også kvælstof. Under dykning bliver der optaget en større mængde kvælstof i kroppen, idet dykkeren trækker vejret under et tryk, der er væsentligt højere end luftens atmosfære.
Når dykkeren stiger op igen efter dykning vil trykket falde gradvist, og så er det, at du har risiko for at få dykkersyge. Det opstår nemlig, hvis denne opstigning sker for hurtigt, så udskillelsen af kvælstof fra kroppen går for langsomt, og der bliver dannet kvælstofbobler i blod og væv.
Hvornår og hvordan forekommer dykkersyge?
Mængden af opløst gas – såsom kvælstof – stiger i takt med øget tryk, hvilket medfører at optagelse af kvælstof i kroppen stiger proportionelt hermed. Når du foretager dybe og langvarige dyk, vil du derfor få en stor mængde opløst kvælstof i kroppen, hvilket kan være farligt.
Under opstigningen begynder det omgivende tryk at falde. Det opløste kvælstof, du har i kroppen, ændrer sig til gasform, og der kan blive dannet bobler i dit blod og væv, hvis kvælstofudskillelsen igennem lungerne ikke foregår hurtigt nok. Dykkersyge opstår altså, når opstigningen til overfladen foregår for hurtigt. Det er derfor vigtigt, at du altid laver en kontrolleret opstigning, når du er færdig med at dykke og skal søge mod vandoverfladen.
Hvilke symptomer giver dykkersyge?
Da kvælstofboblerne kan blive dannet flere forskellige steder i kroppen, er symptomerne mangeartede. Der vil ofte opstå symptomer som hovedpine, svimmelhed, eller usædvanlig træthed, hvis du har lavet en for hurtig opstigning. Derudover kan du opleve mere alvorlige symptomer, som du skal være ekstra opmærksom på. Disse symptomer kan blandt andet være:
- Hudkløe
- Udslæt
- Hævede og smerteforpinte led
- Føleforstyrrelser i arme og ben
- Synsforstyrrelser
- Lammelser.
I værste tilfælde viser symptomerne sig som vejrtrækningsbesvær, trykken for brystet, bevidstløshed eller hjertestop. I den forbindelse kan der også forekomme dødsfald. Du kan læse om, hvordan du bedst kan undgå dykkersyge og dermed symptomerne længere nede på siden.
Hvornår viser symptomerne sig?
Det er varierende fra person til person, hvornår de første symptomer på dykkersyge indtræder. Symptombilledet kan vise sig allerede under opstigningen, men i visse tilfælde vil de først indtræde op til 24 timer efter ankomst til overfladen. Langt størstedelen vil dog opleve symptomer indenfor de første timer efter dykket. Ved ophold i lavt atmosfærisk tryk – eksempelvis flytransport eller bjergvandring – kan symptomerne forværres.
Hvordan kan jeg undgå dykkersyge?
Det vigtigste tiltag for at undgå dykkersyge er at sørge for en langsom og kontrolleret opstigning. Ved dykning skal du altid holde dig indenfor dykketabellernes anvisninger og altid holde nødvendige dekompressionsstop undervejs. Vi anbefaler aldrig, at du foretager dyk uden et dykkercertifikat.
Foretag aldrig mere end tre dyk per dag
Du bør altid være veludhvilet og velhydreret samt undgå hårdt arbejde før, under og efter dykket. Hvis du dykker flere gange på samme dag, skal du starte med det dybeste dyk først, men du bør aldrig foretage mere end tre dyk per dag.
Husk pauserne mellem dyk – minimum 24 timer ved flyrejse
Desuden er det vigtigt, at du holder en dykkefri dag efter to-tre dages dyk. Du skal vente minimum 24 timer efter dykning, inden du begiver dig ud på flyrejse eller bjergkørsel. Derudover skal du vente mindst 48 timer, hvis dykket krævede dekompressionsstop undervejs i opstigningen.
Tag et dykkercertifikat
Hvis du elsker at dykke, anbefaler vi altid, at du tager et dykkercertifikat. Du bør dog kun tage et dykkercertifikat på anerkendte dykkerskoler, og du bør forud have undersøgt lokale behandlingsmuligheder i tilfælde af dykkersyge – uanset hvor i verden du dykker, og hvilken dybde du regner med at komme ned på.
Hvorfor får man dykkersyge?
De helt store grunde til at du får dykkersyge er, fordi du har lavet en for hurtig opstigning, hvilket har skabt et for stort tryk, der har udgivet for mange kvælstoffer. Derudover er der andre risikofaktorer, der øger risikoen for dykkersyge. De er blandt andet:
– For korte pauser mellem dine dyk
– For korte pauser mellem dyk og flyrejser eller bjergkørsel
– Dykning i meget koldt vand
– Dårlig fysisk form
– Tømmermænd eller alkoholindtag
– Lungesygdomme såsom astma eller rygerlunger
Hvordan bliver dykkersyge behandlet?
Dykkersyge bliver behandlet med iltbehandling, smertelindring, væsketerapi og i svære tilfælde er det nødvendigt med behandling i trykkammer for at skabe rekompression. Fordi dykkersyge er en alvorlig tilstand, der potentielt kan medføre dødsfald, bør du altid søge omgående hjælp ved selv milde symptomer, da de hurtigt kan udvikle sig til de mere alvorlige symptomer.
Hvordan foregår behandling i trykkammer?
Hvis du får alvorlige symptomer på dykkersyge såsom vejrtrækningsbesvær, kan det blive nødvendigt med behandling i et trykkammer. Her vil du blive placeret i et kammer, hvor trykket blivet øget, så det svarer til en dykning på cirka 18 meters dybde. Derefter vil trykket stille og roligt blive mindsket, så det svarer til en god opstigning. På den måde vil din krop igen tilpasse sig det rigtige tryk, der normalt er ved vandoverfladen.
Se alle vores rejseråd
Når du rejser rundt i verden, er det altid en god idé, at du ved, hvordan du skal agere og reagere, når der opstår komplikationer. Du kan med fordel læse alle vores gode rejseråd, så du er klar til enhver situation, og du kan hjælpe dig selv samt dine medrejsende bedst muligt.
Skal du have vaccinationer i forbindelse med din rejse? Så kan du se vores anbefalinger til dit rejsemål eller gå direkte til vores bestillingsside, hvor du kan bestille en tid til vaccination online.
Bestil tid til vaccination online
Klinikker i Aarhus, Østerbro / Nordhavn og på Frederiksberg.
Tider, når det passer dig.