Flyrejse
Om flyrejse
Vejledende information om flyrejsen.
Hvordan nedsætter man risikoen for blodpropper under flyveturen?
Risikoen for blodpropper i benene er let forhøjet ved længerevarende flyrejser. For at nedsætte risikoen bør man bevæge sig så vidt muligt under flyveturen, enten ved at rejse sig jævnligt og gå rundt i flyet eller ved at vippe med tæerne og løfte lårene fra sædet. Dehydrering kan forøge risikoen for en blodprop, så det er vigtigt at drikke ekstra meget væske (dog er kaffe, te og alkohol vanddrivende). Støttestrømper kan benyttes for at nedsætte risikoen for blodpropper i benene. Har man andre risikofaktorer for blodpropper, som f.eks. tidligere blodpropper, graviditet, nylig operation eller indtagelse af p-piller, bør man være ekstra opmærksom på at få væske og at bevæge sig under flyveturen.
Hvad, hvis man ankommer til højtliggende destinationer?
Hvis man ankommer med fly til højtliggende destinationer (mere end 2.000 meter over havets overflade), f.eks. La Paz, Cusco eller Tibet, bør man være opmærksom på risikoen for højdesyge.
Hvad, hvis man har børn med på flyveturen?
Hvis man rejser med børn, er det en god idé at være godt forberedt hjemmefra, så man mindsker mængden af stress for barnet. Børn græder ofte meget når flyet letter og lander – dette kan skyldes manglende trykudligning i ørerne og kan afhjælpes ved amning eller tyggegummi til større børn. Har barnet mellemørebetændelse eller andre problemer med ørerne kan smerterne forværres under flyveturen og man bør konsultere barnets læge inden afrejse.
Hvad gør man, hvis man får ondt i ørerne?
Hvis man får ondt i ørerne når flyet letter og lander, skyldes det at trykforholdene i kabinen ændres i forhold til trykket i ørerne. Dette kan afhjælpes enten ved at synke, holde sig for næsen og puste ud eller tygge tyggegummi. Har man mellemørebetændelse kan smerterne forværres under flyveturen og man bør konsultere læge inden afrejse.
Hvad, hvis man er gravid eller har en kronisk sygdom?
Ved kronisk sygdom bør man have sin medicin med i håndbagagen og det kan være nødvendigt med pillepas. Ved graviditet kan der gælde særlige forhold – både på flyrejsen og i forhold til vaccinationer. Se mere om rejse med kronisk sygdom her samt om rejse som gravid her.
Er der krav om gul feber vaccination?
Man skal være opmærksom på, at der kan være krav om gul feber vaccination til nogle destinationer. Disse krav kan også gælde, selvom man blot er i transit. Anbefalinger og krav til gul feber vaccination kan ses under de enkelte rejsemål her.