Chikungunya feber
Chikungunya er en myggeoverført virus, og symptomerne på chikungunya feber kan vare op til flere år, hvor du blandt andet kan opleve smerter i led, muskelsmerter og udslæt. Bliv klogere på chikungunya her på siden.
foto af Chikungunya virus (de runde) fra CDC i USA.
Om sygdommen chikungunya feber
Herunder kan du blive klogere på sygdommen chikungunya feber. Du kan blandt andet læse om, hvad chikungunya er, hvad sygdommen kan medføre af symptomer, og hvordan smitten sker. Længere nede på siden fortæller vi om behandlingen mod sygdommen, samt hvordan du kan forebygge smitte.
Hvad er chikungunya?
Chikungunya feber er en myggeoverført virus, der udelukkende smitter via myggearterne Aedes Aegypti og Aedes Albopictus, og den kan altså ikke smitte fra menneske til menneske. Den blev første gang beskrevet efter et udbrud i Tanzania i 1952, og sidenhen er den blevet mere udbredt. Navnet stammer formentligt fra sproget Makonde, der bliver talt i det sydlige Tanzania og nordlige Mozambique. Chikungunya betyder noget i retning af ‘dét, der bøjer op’, idet ledsymptomer er kendetegnende for sygdommen.
Hvordan smitter chikungunya virus?
Chikungunya-virus bliver overført til mennesker via myggen Aedes, som er den samme myg, der kan overføre dengue feber, gul feber og zikavirus. Myggen er særligt aktiv tidligt om formiddagen og sent om eftermiddagen. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dig selv ekstra meget mod myggestik i disse tidsrum – du kan læse om forebyggelse af myggestik længere nede på siden.
Chikungunya-virus kan kun blive overført via myg, og du kan dermed ikke smitte eller blive smittet af andre mennesker. Dermed skal du ikke være nervøs for at smitte dine medrejsende eller rejse hjem ved symptomer – du kan nemlig ikke videregive virussen.
Behandling mod chikungunya feber
Selvom der endnu ikke er en vaccine eller et direkte middel mod chikungunya feber, kan du alligevel modtage behandling. Det kan du blive meget klogere på herunder. Derudover kan du læse om, hvordan du kan forebygge myggestik, så din rejse bliver så sikker som mulig.
Hvordan bliver diagnosen for chikungunya feber stillet?
Hvis du har mistanke om smitte med chikungunya feber, bør du søge lægehjælp. Her kan du nemlig få stillet en diagnose på smitte ved at få taget en blodprøve. Blodprøven kan teste dig enten positiv eller negativ for chikungunya-virus.
Hvor forekommer chikungunya virus?
Chikungunya feber er normalt at finde i dele af Afrika og Asien, især det indiske subkontinent og i Sydøstasien. Derudover har der været udbrud i:
- Italien
- Øer i Stillehavet – Ny Kaledonien, Papua Ny Guinea og Mikronesien
- Det Indiske Ocean – Réunion.
Senest har været et større udbrud af chikungunya feber i Karibien. Indimellem bliver der set tilfælde af chikungunya feber hos hjemvendte rejsende, der ankommer fra et risikoområde.
Hvilke symptomer giver chikungunya feber?
De første symptomer på chikungunya feber forekommer efter en til 12 dage, efter du er blevet stukket af en myg, der bærer på virus. Symptomerne starter normalvis ud med feber, hovedpine og smerter i leddene – særligt de små led i hænder og fødder. Derudover kan sygdommen give:
- Kvalme
- Opkast
- Muskelsmerter
- Udslæt
Ledsymptomerne kan vare ved i alt fra få måneder til flere år efter smitte. Chikungunya er kun sjældent dødelig, og prognosen er god hos i forvejen raske mennesker.
Hvem er særligt udsat?
Selvom chikungunya feber sjældent er dødeligt, er der nogle personer, som er mere udsatte end andre. Det gælder især ældre og personer med nedsat immunforsvar, leddegigt eller andre kroniske sygdomme, da de er særligt udsatte for at få mén. Har du mistanke om, at du er blevet smittet, bør du søge lægehjælp hurtigst muligt.
Hvordan bliver chikungunya feber behandlet?
Der er endnu ikke blevet udviklet et direkte middel eller en vaccine mod chikungunya-virus, og du kan derfor ikke opnå beskyttelse før afrejse til et risikoområde. Du har dog alligevel mulighed for at modtage behandling, hvis du bliver smittet med chikungunya-virus.
Behandlingen består først og fremmest i at lindre dine symptomer med almen medicin. Man behandler typisk med smertestillende og febernedsættende medicin samt rigeligt med væske og hvile, men behandlingen tager udgangspunkt i de symptomer, som du oplever. Den kan med andre ord variere fra person til person, da symptombilledet kan være forskelligt. Har du spørgsmål til chikungunya feber? Så er du naturligvis velkommen til at kontakte os.
Hvordan beskytter man sig mod chikungunya feber?
Der er endnu ingen vaccine eller et direkte middel mod dengue feber, og derfor er det vigtigt, at du forebygger myggestik for at beskytte dig selv bedst muligt. Men hvordan er det lige, at du kan forebygge myggestik? Heldigvis er der flere måder at undgå at blive stukket af myg og dermed forebygge smitte af diverse sygdomme, såsom chikungunya feber. Du kan finde nogle af vores bedste råd herunder:
- Benyt tøjdække – når du bruger lange bukser, ærmer og strømper, har myg sværere ved at bide i dig, og du kan på den måde undgå smitte med virus. Husk, at myggene er mest aktive om dagen, og det er især her vigtigt at benytte tøjdække.
- Brug myggespray – når du skal finde et godt middel mod myg, er Autan eller DEET-holdige myggespray et godt valg. På den måde vil du i mindre grad opleve, at myggene samler sig omkring dig, hvilket mindre risikoen for myggebid.
- Sov under imprægneret myggenet – myggene har alt andet lige sværere ved at komme ind til dig, når du sover under et myggenet. Og når du oven i købet imprægnere nettet, har du de bedste forudsætninger for at undgå besøg af myg under nattesøvnen