Dengue feber
På verdensplan er dengue feber den virussygdom, der oftest bliver overført til mennesker af myg. Du kan blive smittet i mange forskellige områder i verden, men heldigvis er der ingen smitte med dengue feber i Danmark.
Hvis du har en forekommende rejse til udlandet, kan du blive klogere på risikoområder, og hvordan du kan forebygge smitte herunder.
foto af myggen Aedes aegypti fra CDC i USA.
Om sygdommen dengue feber
Hvad er dengue feber?
Dengue feber er en virussygdom, der bliver overført gennem myg. På verdensplan findes fire typer dengue-virus, som alle giver det samme sygdomsbillede. Du kan ikke blive smittet med den samme virus mere end én gang. Læs mere om symptomer på dengue feber længere nede på siden.
Dengue feber er i de seneste årtier blevet mere og mere udbredt og er nue én af de hyppigste tropesygdomme. Sygdommen bliver også kaldt for Break Bone Fever på grund af de karakteristiske muskel- og knoglesmerter.
Hvor forekommer dengue feber?
Dengue feber forekommer i tropiske og subtropiske områder i mere end 100 lande, og er altså en af de virusser, der er mest udbredt på verdensplan. Risikoen for smitte er størst i Asien og særligt i lande i Sydøstasien: Thailand, Vietnam, Malaysia, Singapore, Indonesien. Der er en stigende grad af smitte i Mellemasien, og specielt i Indien og Pakistan ser man stigende smittetal.
Virussen er også til at finde i tropiske områder i dele af Afrika samt Syd- og mellemamerika herunder Brasilien. Brasilien er ikke det eneste sted, hvor dengue florerer epidemisk. Det nærliggende Peru er også ramt af en epidemi. Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka og Vietnam har også set dramatiske stigninger i antallet af dengue feber tilfælde. Derfor kan vaccination mod dengue feber også overvejes ved rejser til disse områder uanset rejselængde. Derudover er der dengue feber udbredt i Karibien i blandt andet Cuba og Puerto Rico. Dengue forekommer både i by-, land- og skovområder. Der er som regel store udbrud af smitte med få års mellemrum.
Der er ikke mange smittetilfælde i Europa, men der er blevet påvist smitte med dengue feber i blandt andet Sydfrankrig, Kroatien og Portugal. Pas derfor altid på myggestik, og benyt dig så vidt som muligt af myggeafvisende midler.
Hvordan smitter dengue feber?
Dengue-virus bliver overført til mennesker via myggen Aedes Aegypti, som er den samme myg, der kan overføre gul feber, chikungunya feber og zikavirus. Den nemmeste måde at genkende myggen på, er ved at kigge på benene. Aedes Aegypti-myggen har nemlig hvide markeringer på alle dens ben.Myggen stikker særligt i de tidlige formiddagstimer og sene eftermiddagstimer.
Hvis du allerede én gang før har haft dengue feber, vil du nu være immun over for den pågældende type, men du kan stadig blive smittet med andre typer af dengue-virus. Bliver du smittet to gange med dengue feber, kan du blive alvorligt syg, hvorfor du altid bør benytte dig af myggespray og lignende insektafvisende midler ved rejser til risikoområder.
Hvilke symptomer giver dengue feber?
I tilfælde af dengue feber vil symptomerne normalvis vise sig fem til otte dage – dog tidligst to dage – efter smitte. Symptomerne er influenzalignende, og du kan opleve høj feber, ømhed bag øjnene samt de karakteristiske muskel- og knoglesmerter. Efter få dage vil sygdommen udvikle sig til hududslæt hos cirka halvdelen. Det ukomplicerede forløb varer typisk mellem fire og syv dage.
Hvis du tidligere har været smittet med én type dengue-virus og bliver smittet med en anden type, er du i særlig risiko for at udvikle komplikationer. Blandt andet kan dine blodkar lække, således at der opstår blødninger – særligt i mave-tarmkanalen.
Kontakt din læge ved mistanke om smitte
Det er anslået, er der er mere end 20.000 dødsfald hvert år på verdensplan. Hvis du har symptomer på dengue feber, bør du derfor altid kontakte din læge, da dødeligheden ved blødningskomplikationer med behandling kun er på to til fem procent. Hvis du ingen behandling modtager, er dødeligheden væsentlig højere.
Hvordan bliver diagnosen stillet?
Diagnosen kan ofte blive stillet af din læge ud fra sygehistorie og symptombillede. Sygdommen kan blive bekræftet ved en blodprøve, der påviser virus eller antistoffer mod virus. Kontakt din læge, og få foretaget en undersøgelse, hvis du er i tvivl – specielt hvis du tidligere har haft dengue feber.
Hvem er særligt udsat for dengue feber?
Hvis du tidligere har haft dengue feber, skal du være ekstra opmærksom på at beskytte dig mod myggestik, da du har øget risiko for blødningskomplikationer. Dette gælder specielt, når du rejser til højrisikoområder. For at beskytte dig selv bedst muligt, kan du benytte tøjdække og myggespray.
Du kan eventuelt imprægnere dit tøj med insektafvisende midler. Du bør beskytte dig selv både dag og nat, uanset om du er i skovområder eller storbyer. Har du mistanke om, at du er blevet smittet, bør du altid søge læge.
Hvordan bliver dengue feber behandlet?
Der er udviklet en vaccine mod dengue feber og efter 2 doser er du beskyttet i op til 12 måneder. Selve behandlingen af dengue feber består først og fremmest i at lindre de symptomer, du oplever. Til dette behandler man som regel med:
- Smertestillende midler
- Febernedsættende midler
- Rigeligt med væske
- Meget hvile
Smertestillende medicin i form af acetylsalicylsyre må dog ikke blive benyttet på grund af den blodfortyndende effekt, hvilket kan påvirke blødninger, hvis du oplever dette. Ved blødninger vil du blive behandlet med væske og eventuelt blodtransfusioner afhængig af dit blodtab.
Hvordan forebygger jeg smitte med dengue feber?
Du kan beskytte dig selv mod sygdommen ved at undgå myggestik mest muligt. Myggen er mest aktiv om dagen, men du bør stadig forebygge smitte om natten. Du kan eventuelt benytte dig af et myggenet, når du sover.
Du bør benytte dig af tøjdække, myggespray – såsom Autan eller DEET-holdige midler – samt sove under imprægneret myggenet. Du skal huske at beskytte dig i byområder også, hvor myggene kan have gode kår i blandt andet gamle vandreservoirs, vandfyldte bildæk, konservesdåser.
Der er også muligt at få en vaccine mod dengue feber, som beskytter dig mod sygdommen. Vil du vide mere om sygdomme og vacciner ved din rejsedestination? Så klik her, og se vores anbefalinger til rejser rundt i verden.
Se et overblik over alle vores vacciner
På blivvaccineret.dk kan du finde et overblik over alle de vacciner, vi kan tilbyde dig. Hvis du har brug for hjælp eller rådgivning til hvilke vacciner, du bør modtage, kan du kontakte vores kundeservice.