Vaccination mod gul feber
Gul feber er en alvorlig virusinfektion, der medfører ubehagelige symptomer, som i værste fald kan ende med dødsfald. Infektionen smitter gennem myg i tropiske områder, såsom Sydamerika og Afrika. Derfor blive en gul feber vaccine altid anbefalet, når du skal rejse til risikoområder. Du kan blive klogere på sygdommen og vaccinen herunder.
foto af myggen Sabethes cyaneus fra CDC i USA.
Om sygdommen gul feber
Kunne du tænke dig at vide mere om gul feber sygdommen? Så læs med herunder, hvor du kan få svar på dine spørgsmål om blandt andet risikoområder og behandling af sygdommen. Længere nede på siden kan du læse om vaccinen til forebygning af smitte med gul feber.
Hvad er gul feber?
Gul feber er en alvorlig virusinfektion, der bliver overført med myggen kaldet aedes aegypti – myggen kan også smitte med blandt andet dengue feber. Det er meget forskelligt, hvordan personer, der bliver smittet med gul feber, reagerer på sygdommen. Mellem 20 og 50 procent af tilfælde med alvorlige symptomer vil dog ende i dødsfald, hvorfor du med fordel kan modtage an vaccine mod gul feber ved rejser til risikoområder.
Hvor forekommer gul feber?
Gul feber forekommer specielt i tropiske områder omkring ækvator – det inkluderer blandt andet lande i Sydamerika og Afrika. Du kan finde en samlet oversigt over lande, hvor der er en risiko for smitte med gul feber her. Så kan du nemt tjekke, om du skal modtage vaccinen.
Hvordan smitter gul feber?
Gul feber smitter via myggestik fra myggen, aedes aegypti. Myggene stikker særligt i dagtiden og i lidt mindre grad i nattetimerne. Det er de samme myg, som kan overføre dengue feber, chikungunya feber og zikavirus.
En smittet person kan overføre virus til nye myg, der stikker personen, hvorfor smitten hurtigt kan sprede sig som en epidemi i lande med myggen. Gul feber smitter dog ikke mellem mennesker, hvorfor du ikke skal være nervøs for at bringe noget farligt med hjem fra din rejse. Vær dog opmærksom på, at nogle lande kan kræve et certifikat på, at du er blevet vaccineret mod gul feber. Du kan læse mere om dette længere nede på siden.
Hvilke symptomer giver gul feber?
Symptomerne for gul feber vil oftest vise sig 3 til 16 dage efter smitte. Nogle har kun milde symptomer, mens andre vil få feber, kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter, kvalme og opkastninger. De fleste vil dog blive raske herefter.
I alvorlige tilfælde bliver der udviklet blødningsforstyrrelser, og cirka 15 procent af de smittede udvikler gulsot. Af de 15 procent vil omkring 20 til 50 procent gå bort. Bliv derfor altid vaccineret, når du rejser til et risikoområde – også hvis det blot er for at mellemlande.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen bliver endeligt stillet ved at påvise virusantistoffer eller virus i en blodprøve. Kontakt din læge ved mistanke om smitte med gul feber.
Hvordan behandles gul feber?
Der eksisterer ikke en specifik behandling af gul feber. En person med gul feber vil derfor blive behandlet med henblik på at lindre de symptomer, der opstår. Gul feber kan blive forebygget ved brug af myggenet, myggespray samt med en vaccination. Vaccination er i flere landet påkrævet, og du skal kunne vise certifikat ved indrejse i disse lande. Kontakt eventuelt landets ambassade for at være sikker på, om du skal vise et certifikat.
Om gul feber vaccination
En gul feber vaccine giver livslang beskyttelse efter blot ét stik, og det er derfor en god idé at modtage den. Specielt hvis du rejser til et risikoområde for gul feber, bliver det anbefalet at modtage vaccinen. Du kan læse meget mere om vaccinens indhold, samt hvilke bivirkninger du kan opleve herunder.
Hvad består vaccinen mod gul feber af?
Vaccinen indeholder levende, svækket gul feber virus, der har en beskyttende effekt. Den svækkede virus vil give livslang beskyttelse efter én vaccination.
Hvordan gives vaccinen mod gul feber?
Vaccinen bliver typisk givet i skuldermusklen, der strækker sig ned over overarmen – ligesom mange andre vacciner. Du vil opleve et lille prik, når vaccinen bliver givet, men det er hurtigt overstået.
Hvem bør vaccineres mod gul feber?
Vaccination mod gul feber bliver anbefalet til personer, der rejser igennem eller skal opholde sig i et område med risiko for gul feber. Der er yderligere nogle personer, som ikke må modtage vaccinen. Herunder er:
- Gravide
- Børn under 9 måneder
- Personer med nedsat immunforsvar
- Personer med allergi overfor indholdsstofferne, herunder æg
Hvilke regler er der for gul feber?
Du skal modtage en vaccine mod gul feber senest 10 dage inden afrejse til et område med risiko for smitte. I nogle lande er det et krav, at du er vaccineret mod gul feber for at tillade indrejse. I de tilfælde skal du medbringe et godkendt certifikat som bevis for, at du har fået vaccinen.
Reglerne er lavet både for at beskytte den rejsende og for at undgå smittespredning i de forskellige risikoområder. Der er nemlig flere lande, som ikke er ramt af gul feber, men hvor aedes aegypti myggen er at finde, der kan overføre virus, hvis den importeres til landet.
Hvor længe er man beskyttet mod gul feber?
Efter blot én gul feber vaccine, vil du have en livslang beskyttelse. Bestil en tid til vaccination mod gul feber her.
Se vaccineanbefalinger til rejsedestinationer
Hvis du skal på en rejse til udlandet, er det altid en god idé at have modtaget de anbefalede vacciner. Derfor kan du med fordel tag et kig på vores liste med anbefalinger til forskellige områder og rejsedestinationer. Hos blivvaccineret.dk hjælper vi dig gerne med rådgivning om, hvad der bliver anbefalet til netop din rejse. Kontakt os, og hør mere.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod gul feber?
De hyppigste bivirkninger ved en gul feber vaccine kommer efter injektionen. Her viser symptomerne sig som hovedpine og milde reaktioner ved indstiksstedet, såsom ømhed, rødme og hævelse.
Derudover forekommer feber og almen utilpashed hos en til ti procent. Bivirkningerne kan komme mellem 4 og 12 dage efter vaccinationen – dog hyppigst på dag 5. Det skyldes at gul feber vaccinen er en levende, svækket virus, og forsinkelsen svarer til inkubationstiden for virus. Alvorlige bivirkninger er meget sjældne.