Helvedesild og vaccination
Helvedesild – eller herpes zoster – er et meget smertefuldt udslæt. Den smitter gennem den samme virus, som giver skoldkopper, nemlig varicella-zoster virus.
Udbruddet starter med lette symptomer, der udvikler sig til ubehag i et afgrænset område på kroppen.
Du kan heldigvis forebygge smitte med en vaccine mod helvedesild, der er godkendt til personer over 50-års-alderen.
Du kan blive meget klogere på helvedesild og den forebyggende vaccine her på siden.
Om sygdommen helvedesild
Herunder kan du læse om virussen, der udvikler sig til helvedesild, samt hvilke symptomer du kan opleve, hvis virussen bliver genaktiveret. Du kan også rulle længere ned på siden, hvor du kan blive klogere på vaccinen mod helvedesild, der kan forebygge smitte og reducere smerter og andre komplikationer i efterforløbet af helvedesild.
Hvad er helvedesild (herpes zoster)?
Helvedesild er et yderst smertefuldt udslæt. Årsagen til smitte er en genaktivering af varicella-zoster virussen, der også er årsag til skoldkopper. Selvom du tidligere har haft skoldkopper, kan du altså stadig udvikle helvedesild.
Virussen er yderst smitsom, og de fleste vil udvikle skoldkopper – der normalvis er en ufarlig sygdom – i løbet af deres barndom. Helvedesild forekommer, modsat skoldkopper, som regel i voksenlivet efter 60-års-alderen. Dog kan sygdommen også forekomme hos folk med nedsat immunforsvar, eksempelvis på grund af medicinsk behandling, kræft eller HIV.
Hvor hyppigt er helvedesild?
Helvedesild rammer omtrent 10-20 procent af befolkningen, og risikoen for at få helvedesild stiger væsentligt med alderen. Det er derfor typisk personer over 60-års-alderen, der får varicella-zoster virussen genaktiveret og dermed udvikler helvedesild. Sygdommen er sjældent set hos unge mennesker og personer under 50-års-alderen.
Hvordan smitter helvedesild?
For selv at kunne udvikle helvedesild, skal du tidligere have haft skoldkopper. Ved tidligere at have haft skoldkopper, har du nemlig varicella-zoster virus i kroppen i en ikke-aktiveret og ikke-smitsom form, der senere kan genaktiveres og give helvedesild. . Op mod 99% af befolkningen er blevet smittet med skoldkopper som barn og går derfor rundt med virussen.
Det er også vigtigt at nævne, at du stadig kan få helvedesild, selvom du ikke tidligere har haft skoldkopper, hvis du bliver smittet af en personer med udbrud af helvedesild. Du kan derfor få helvedesild, uanset om du tidligere har været smittet med skoldkopper. Du kan dog kun selv udvikle sygdommen, hvis du tidligere har haft skoldkopper og dermed har ikke-aktiveret varicella-zoster virussen i kroppen. Du kan forebygge smitte med helvedesild gennem en vaccine.
Hvilke symptomer giver helvedesild?
Udbrud af helvedesild viser sig typisk som et halvsidigt, blæredannende, smertefuldt udslæt. Udslættet er afgrænset svarende til dét, man kalder et dermatom, som er et hudområde forsynet af én nerve, og kan forekomme alle steder på kroppen, inklusiv ansigtet. Det påvirkede hudområde er halvsidigt, hvilket betyder, at udslættet er afgrænset til én side af ansigtet eller kroppen, altså enten højre eller venstre. Normalvis forekommer udslættet på brystkassen, lænden, maven eller ansigtet.
Symptomerne på helvedesild starter typisk med lette symptomer, såsom feber, hovedpine, kulderystelser og dårlig mave. Efter cirka tre til seks dage, vil der forekomme udslæt med små blærer på kroppen, som kan blive fyldt med pus eller blodig væske.
Til sidst i forløbet vil der komme skorpe på sårene fra blærerne, og når skorperne falder af, kan du opleve lyse eller mørke pletter på huden grundet pigmentforandringer. Et udbrud af helvedesild varer som regel i to til fire uger. Hos cirka en ud af fem kan smerterne fortsætte længe efter udslættet er forsvundet. Med en vaccine kan du forebygge smitte af sygdommen. Du kan blive klogere på denne vaccine længere nede på siden.
Hvordan bliver diagnosen stillet?
Symptomerne på helvedesild er som regel nok til at stille en diagnose. Hvis man skal være helt sikker på diagnosen, kan du få tage en blodprøve eller en prøve fra udslættet, hvor man kan påvise virus.
Hvordan foregår behandling af helvedesild?
Som regel skal du afvente at helvedesild går i sig selv. Det er dog muligt at lindre smerten fra symptomerne ved at tage smertestillende håndkøbsmedicin – du skal dog undgå acetylsalicylsyre. Du kan derudover benytte antiviral medicin – aciclovir – der er vist at fremme helingen og reducere smerterne.
Det er vigtigt, at du holder udslættet rent med vand og sæbe, og du beskytter området mod udefrakommende snavs, eksempelvis med en dækkende fugtig forbinding. Du kan også bruge fugtgivende creme uden parfume for at mindske kløen.
Om vaccine mod helvedesild
Helvedesild kan blive forebygget med hjælp fra en vaccine. Symptomer på helvedesild kan være meget smertefulde, og det kan derfor være en god idé at modtage vaccinen. Læs mere om vaccinen herunder.
Hvad består vaccinen mod helvedesild af?
Helvedesild-vaccinen indeholder svækket, levende varicella-zoster virus. Virus i vaccinen er det samme som i skoldkoppevaccinen – dog er indholdet af virus i vaccinen mod helvedesild 14 gange større.
Hvordan bliver helvedesild-vaccinen givet?
Vaccinen mod helvedesild bliver givet som en injektion under huden i overarmen omkring tricepsområdet. Vaccinen skal gives to gange.
Hvem bør modtage vaccinen mod helvedesild?
Helvedesild-vaccinen er godkendt til personer fra 50-års-alderen, og du bør specielt overveje den, hvis du er over 60-års-alderen, og du tidligere har skoldkopper. For så er du nemlig i øget risiko for at udvikle helvedesild. Bemærk, at vaccinen ikke er på lager som standard – det er en bestillingsvare. Du kan dog bestille en tid hurtigst muligt her.
Hvem bør ikke få vaccinen mod helvedesild?
Hvis du er under 50-års-alderen, bør du ikke modtage vaccinen mod helvedesild. Derudover må den ikke blive givet til personer, der er allergiske overfor indholdsstofferne i vaccinen eller personer med nedsat immunforsvar. Er du gravid eller ammende, kan du heller modtage vaccinen.
Hvor effektiv er helvedesild-vaccinen?
Vaccination mod helvedesild nedsætter risikoen for at udvikle helvedesild med cirka 50 procent sammenlignet med ikke-vaccinerede. Samtidig reducerer den risikoen for at udvikle smerter i efterforløbet af helvedesild. Vaccinens effekt vil aftage over tid, og det er endnu ikke fastlagt, om der er behov for genvaccinationer.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod helvedesild?
De hyppigste bivirkninger til injektionen er milde reaktioner ved indstiksstedet, der normalvis viser sig som rødme, hævelse og kløe. Derudover kan der forekomme hovedpine, smerter i lemmer, kvalme og mindre udslæt hos en til ti procent.
Bliv klogere på forskellige vaccinationer og sygdomme, som vi kan hjælpe dig med hos blivvaccineret.dk gennem vores side. Hvis du har spørgsmål til helvedesild eller den forebyggende vaccine, er du altid velkommen til at kontakte os.