Hepatitis B vaccine
Hepatitis B er en alvorlig og smitsom virussygdom, der kan give betændelse i leveren. Men du kan blive vaccineret mod hepatitis B, og det er især en god idé, hvis du rejser ud i verden. Læs om vaccinen og sygdommen her på siden.
foto af hepatitis B virioner fra CDC i USA.
Om sygdommen hepatitis B
Nogle får slet ingen symptomer, hvis de bliver smittede med hepatitis B, mens andre får alvorlige følger som kronisk leversygdom, skrumpelever eller leverkræft. Her kan du blive klogere på sygdommen.
Hvad er hepatitis B?
Hepatitis B er en sygdom, der giver betændelse i leveren. Sygdommen kan opstå, hvis en person bliver smittet med virussen af samme navn: hepatitis B-virus. Hepatitis B er derfor også kendt som smitsom leverbetændelse type B.
Hepatitis B er i nogle tilfælde meget alvorlig. Sygdommen kan give akut leversvigt, som i værste fald har døden til følge. Det sker dog sjældent. Mere normalt er det at udvikle kronisk hepatitis B og kronisk leversygdom, hvilket også er alvorlige tilstande. Men mange af dem, der bliver smittet med hepatitis B-virus, får faktisk slet ingen symptomer.
Hvor forekommer hepatitis B?
Hepatitis B-virus findes i hele verden, og på verdensplan er der mange millioner mennesker, som bærer hepatitis B-virus. Men du har størst risiko for at blive smittet i Afrika, Asien, Sydamerika og Grønland.
Hvad er symptomerne?
Hvis en person bliver smittet med hepatitis B-virus, kan der opstå symptomer efter én til tre måneder. Symptomerne er:
- Manglende appetit
- Feber
- Kvalme
- Mavesmerter
- Gulsot
- Mørk urin
- Lys afføring
Der er forskel på at blive kronisk bære af hepatitis B-virus og at få en akut infektion. Omkring fem procent af dem, der bliver smittet med hepatitis B-virus, bliver bærere af virussen, og heraf udvikler cirka 20 procent kronisk leversygdom og cirka fem procent leverkræft.
De fleste voksne, der bliver smittet, får dog slet ingen symptomer. Hvis du som smittet alligevel oplever symptomer, vil du formentlig blive rask igen og immun over for sygdommen.
Børn, der får hepatitis B i en meget tidlig alder, har sjældent symptomer, mens de til gengæld har stor risiko for at udvikle kronisk leversygdom.
Hvordan smitter sygdommen?
Hepatitis B-virus smitter for eksempel via blod og via seksuel kontakt. Som mor kan du også overføre sygdommen til dit barn ved fødslen. Du kan også risikere at blive smittet, hvis du bliver stukket med urene nåle. Det kan være i tilfælde, hvor du får lavet en tatovering eller piercing, ved deling af kanyler og lignende.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Mistænker du, at du har hepatitis B, er det vigtigt, at du opsøger din læge og bliver undersøgt. Er du smittet, bør du nemlig tage nogle forholdsregler, så du passer på dig selv og samtidig undgår at smitte andre.
Lægen tager en blodprøve og undersøger blodet for hepatitis B-virus og for antistoffer mod virussen. Blodprøven kan også afsløre, om en person med kronisk hepatitis B bærer en variant, der er meget smitsom, og om personen har stor risiko for at udvikle skrumpelever.
Kan hepatitis B blive behandlet?
Der findes ingen specifik behandling af akut hepatitis B. Har du derfor kronisk hepatitis B, vil din læge formentlig forsøge at behandle med lægemidler, der ligner de stoffer, som kroppen selv producerer, når den bliver ramt af en virusinfektion. Den enkeltes behandling afhænger dog af, hvor syg personen er, og hvor påvirket leveren er. Du kan dog forebygge hepatitis B med en vaccination. Læs meget mere om Hepatitis B vaccine herunder.
Om hepatitis B vaccine
Hvis du ikke allerede er vaccineret mod hepatitis B, så kan du nemt blive det her hos blivvaccineret.dk. Herunder er alt, hvad du bør vide om hepatitis B vaccine.
Bør du blive vaccineret?
Vi anbefaler, at du bliver vaccineret mod hepatitis B, hvis du er i risiko for at blive smittet. Det kan dreje sig om følgende personer:
- Sundhedspersonale i områder, hvor hepatitis B er udbredt.
- Turister, studerende og forretningsfolk, der opholder sig længere tid i områder, hvor hepatitis B er udbredt.
- Personer med seksualpartnere, der er bærere af hepatitis B-virus, eller er i risiko for at blive smittet.
- Børn i institutioner, hvor der er andre børn under skolealderen med hepatitis B.
Du får din vaccination mod hepatitis B som en serie fordelt over tre vaccinationer. Efter første stik får du næste dosis efter en måned, og sidste dosis får du efter seks måneder. De fleste opnår god beskyttelse allerede efter de to første vaccinationer. Rejser du til et land, hvor hepatitis B er udbredt, bør du derfor som minimum få de to første vacciner inden afrejse.
Har du behov for hurtigere beskyttelse, kan vaccinationsserien tilrettelægges, så de tre vaccinationer gives hurtigere: på dag nul, dag syv og dag 21. Du skal dog i så fald have en fjerde vaccination efter et år for at opnå langtidsbeskyttelse.
Hepatitis B vaccine – indhold og injektion
Vaccinen mod hepatitis B består af overfladeantigen fra hepatitis B-virus. Når du bliver vaccineret, får du vaccinen ved et stik i overarmen, hvor den store skuldermusklen sidder. Du kan også vælge at få vaccinen i kombination med hepatitis A vaccine.
Beskyttelse og bivirkninger ved hepatitis B vaccine
Har du fået den fulde vaccine mod hepatitis B, kan du forvente livslang beskyttelse mod den smitsomme leversygdom.
Efter vaccination oplever langt de fleste kun milde, forbigående bivirkninger. De hyppigste bivirkninger er ømhed, rødme og hævelse der, hvor du er blevet stukket. Mange oplever også almen utilpashed, mens feber og hovedpine forekommer hos en-ti procent. Få får mavesmerter, kvalme, opkast og diaré. Andre og mere alvorlige bivirkninger er sjældne.
Har du spørgsmål?
Er du i tvivl om du, eller en du kender, er i risiko for at få hepatitis B? Vi giver gerne råd og vejledning. Kontakt os for en snak om din situation.Vil du vide, om du skal vaccineres inden en rejse? Få overblik over hvilke vaccinationer vi anbefaler til dit rejsemål.