HPV-vaccine til mænd og drenge
Det er mest almindeligt for kvinder og piger at blive vaccineret for HPV, men det giver lige så meget mening for mænd og drenge at modtage vaccinen. En HPV-infektion kan nemlig være skyld i flere forskellige sygdomme som blandt andet mundsvælgkræft. Bliv derfor klogere på HPV-vaccine til mænd og drenge her.
Om sygdommen HPV
Herunder kan du læse mere om, hvad HPV er, hvordan det smitter, og hvilke symptomer der kan forekomme. Du kan også læse mere om selve vaccinationen til mænd og drenge i afsnittet under.
Hvad er human papilloma virus (HPV)?
HPV er en virus, der primært bliver overført ved seksuel kontakt, men den kan også smitte gennem andre former for fysisk kontakt såsom kys og berøring. Der eksisterer mere end 100 forskellige HPV- typer, hvoraf typerne 6 og 11 er årsag til kønsvorter, også kendt som kondylomer, og HPV-typerne 16 og 18 kan medføre analkræft, peniskræft samt mundsvælgkræft i mandler og tungerod.
HPV-vaccinen er godkendt til forebyggelse af kræft og kønsvorter hos begge køn. Vaccinen skal, ideelt set, blive givet før seksuel debut, men det er også muligt at modtage vaccinen efter. Hvis du allerede er smittet med HPV, vil vaccinen ikke have nogen effekt, og den kan altså ikke virke som forebyggende behandling mod HPV.
Hvor mange mænd får kræft pga. HPV?
Samlet set er der årligt cirka 400-500 tilfælde af kræft hos mænd, der er relateret til en HPV-infektion. Tilfældene inkluderer blandt andet kræft i mundsvælg, endetarmsåbning og penis.
I Danmark er antallet af nye tilfælde af mundsvælgkræft steget kraftigt siden årtusindeskiftet. Der er nu cirka 450 nye tilfælde af svælgkræft årligt, hvoraf cirka 300 af dem er HPV-relateret. Omtrent 2/3 af tilfældene ses hos især yngre mænd – endda helt ned til 35-40 årsalderen. Det antages derfor, at HPV bidrager til mere end 5 procent af kræfttilfælde på verdensplan, hvorfor vaccinen nu bliver anbefalet til alle.
Må drenge få HPV vaccination?
Drenge må gerne modtage HPV-vaccinen, og de kan få den fra ni-års alderen, hvor den er gratis op til deres 18 års fødselsdag – du kan også modtage vaccinen, hvis du er i en risikozone, som du kan læse mere om længere nede på siden. Det er ikke endeligt dokumenteret omkring hvorvidt vaccinen forebygger HPV-relaterede tilfælde af kræft hos drenge.
Det er dog bevist, at HPV-vaccinen beskytter mod celleforandringer, der kan lede til kræft i analkanalen, og samtidig beskytter vaccinen mod 90 procent af tilfældene af kønsvorter. Kønsvorter smitter primært gennem seksuel kontakt, og derfor bliver det anbefalet at modtage vaccinen før seksuel debut. Derudover vil en HPV-vaccine til drenge give beskyttelse mod smitte fra ikke-vaccinerede kontaktpersoner.
Hvad er de danske anbefalinger for HPV vaccination af drenge og mænd?
I Danmark bliver det anbefalet at modtage vaccinationen mod HPV uanset køn. Drenge født den 1. juli 2007 eller senere, vil derfor blive tilbudt en gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet. Hvis du er født efter denne dato, kan du således modtage den gratis HPV-vaccinae frem til din 18 års fødselsdag.
Derudover anbefaler man en HPV-vaccination til alle mænd med nedsat immunforsvar, inklusiv HIV-smittede, samt til mænd, der har seksuel kontakt med andre mænd. Disse grupper er nemlig ekstra udsatte og tilbøjelige til at få en HPV-infektion
Om HPV-vaccinen
Herunder er selve HPV-vaccinen beskrevet, og du kan derfor blive klogere på, hvilke bivirkninger du kan opleve, hvor mange gange du skal vaccineres, og hvordan vaccinen bliver givet.
Hvad består HPV-vaccinen af?
Vaccinerne indeholder protein fra de forskellige HPV-typer. Proteinen omdanner sig til viruslignende partikler, som imiterer en HPV-virus og gør dig immun. Du kan modtage i alt tre HPV-vacciner, som hver især giver forskellig beskyttelse.
- Den ene HPV-vaccine giver mindre risiko for livmoderhalskræft ved kvinder og er altså ikke relevant for drenge og mænd. Vaccinen beskytter mod HPV type 16 og 18.
- Den anden HPV-vaccine giver både beskyttelse mod type 16, 18, 6 og 11, og den værner derfor også mod kønsvorter.
- Den tredje vaccine er den, som vi anbefaler, da den giver beskyttelse mod yderligere fem typer HPV, nemlig 31, 33, 45, 52, og 58. Her er du altså beskyttet mod hele ni typer af HPV.
Den tredje vaccine er en del af børnevaccinationsprogrammet, der bliver tilbudt til drenge og unge mænd. Yderligere er det den eneste, vi har – som standard – i vores klinikker.
Hvordan bliver vaccinen givet?
Vaccinen bliver givet som en injektion i skulderen – ligesom mange andre vacciner. Du kan opleve mindre smerter og ømhed i skulderen, efter vaccinen er givet, samt nogle få dage efter.
Bør drenge og mænd få en HPV-vaccine?
Drenge, fra ni år og op, samt unge mænd op til 26 år bør kraftigt overveje at blive vaccineret mod HPV. Særligt bør du overveje HPV-vaccinationen, hvis du som mand har seksuel kontakt med andre mænd, eller hvis du har nedsat immunforsvar. Det bliver dog anbefalet at modtage vaccinen, før du er seksuelt aktiv – men alle voksne har som udgangspunkt mulighed for HPV-vaccination alligevel.
Hvor mange gange skal du vaccineres mod HPV?
Det er forskelligt, hvor mange gange du skal modtage vaccinen, og hvor lang tid der må gå imellem vaccinationerne. Oftest bliver der dog givet to injektioner med et halvt års mellemrum for drenge fra ni-års-alderen til og med 15-års-alderen.
Der gives i alt tre injektioner til drenge og mænd over 15 år. Den første bliver givet på dagen for vaccination, den anden bliver givet efter to måneder, og den tredje bliver givet efter yderligere seks måneder. Det er ikke dokumenteret, hvor længe vaccinen beskytter imod HPV-infektion, men det er antaget, at langt de fleste er beskyttet i mange år.
Hvor godt virker vaccinen mod HPV?
Alle HPV-vaccinerne forebygger celleforandringer i kroppen, som kan medføre kræft i mundsvælg, analkanalen og penis. Vaccinen mod de fire forskellige typer HPV-infektion forebygger 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter, mens vaccinen mod de ni typer af HPV vil give yderligere beskyttelse mod kræft.
Når du vaccineres, betyder det ikke, at du er immun over for celleforandringer i kroppen. Vaccinerne forebygger blot forandringerne fra de pågældende virusser, men da der ikke er udviklet en vaccine mod alle HPV-virus endnu, kan du ikke forvente at blive helt immun. Man kan ikke bruge vaccinen til behandling af HPV, hvis du allerede er blevet smittet.
Hvad er bivirkningerne til HPV vaccination?
Der er hverken store eller alvorlige bivirkninger ved en HPV-vaccine, men nogle vil opleve en mild hovedpine. Der kan også forekomme forbigående temperaturstigninger, muskelømhed og utilpashed. Yderligere er der nogle, der oplever ømhed, rødme og hævelse ved indstiksstedet, men det vil også gå over efter få dage.
Læs mere om HPV og alle de andre sygdomme, som vi kan tilbyde vaccinationer mod.