Mantoux-test
(hudtest for tuberkulose)
foto af anlæggelse af mantoux-test fra CDC i USA.
Om Mantoux-test
Hvad er en Mantoux-test?
En mantoux-test benyttes til at undersøge om man er smittet med tuberkulose, da man kan være smittet med tuberkulosebakterien uden at have symptomer (latent tuberkulose). Mantoux-test er opkaldt efter en fransk læge og kaldes på engelsk ofte tuberculin skin test eller PPD skin test.
Hvem skal have foretaget en Mantoux-test?
Mantoux-testen benyttes til at undersøge om man er smittet med tuberkulose og dermed er i risiko for at få aktiv sygdom senere i livet. Den kan komme på tale, hvis man har været i kontakt med mennesker med aktiv tuberkulose og derved kan være blevet smittet. Testen kan også være relevant i forbindelse med længerevarende udlandsophold, hvor myndigheder eller institutioner i dét land man rejser til (ofte USA) kan kræve at man har fået foretaget en mantoux-test inden ankomst.
Hvordan udføres en Mantoux-test?
Man giver et teststof kaldet tuberkulin som en injektion i selve huden på underarmen, hvorefter der fremkommer en lille blære som forsvinder efter ca. 10 minutter. Tuberkulin indeholder protein fra tuberkulosebakterien og hvis man allerede er smittet med bakterien vil der komme en reaktion, som man aflæser efter tre døgn.
Hvordan aflæses en Mantoux-test?
Tre døgn efter injektionen aflæses eventuel hævelse / forhærdelse på underarmen, hvor testen er anlagt. Hvis hævelsen er over 6 mm. i diameter tolkes testen som positiv, hvilket kan tyde på smitte med tuberkulose. Er hævelsen under 6 mm. i diameter tolkes testen som negativ. Det er vigtigt at der ikke måles på eventuel rødme, men på selve forhærdelsen i huden. Testen skal aflæses af sundhedspersoner og man skal derfor huske at bestille tid i klinikken både til anlæggelse og til aflæsning efter tre døgn. Vi kan samtidig være behjælpelige med at lave testcertifikat (eller udfylde medbragte relevante papirer).
Hvem bør ikke få Mantoux-test?
Hvis man tidligere er vaccineret mod tuberkulose (Calmette-vaccine) anbefales som udgangspunkt ikke Mantoux-test, da den kan blive falsk positiv. I stedet kan man tage en blodprøve (Quanteferon / IGRA), der viser det samme, men ikke bliver falsk positiv hos Calmette-vaccinerede. Man skal dog være opmærksom på om de accepterer denne blodprøve på dét sted man skal rejse til. Hvis man har reageret med alvorlig allergi mod tuberkulin før bør man heller ikke benytte Mantoux-test.
Hvad gør man hvis testen er positiv?
Sandsynligheden for at testen er positiv er som udgangspunkt meget lille hos personer, der er født og opvokset i Danmark og ikke har særlige risikofaktorer. Er testen positiv planlægges videre forløb i samarbejde med lokal hospitalsafdeling (typisk lungemedicinsk afdeling), da man kan udrede yderligere og eventuelt behandle latent tuberkulose.
Er der nogle bivirkninger ved en Mantoux-test?
Indsprøjtningen af tuberkulin kan hos nogle medføre forbigående svie, kløe eller ubehag. I ganske sjældne tilfælde kan der forekomme feber og hævelse af lymfeknuder, som vil forsvinde igen indenfor få dage.