Vaccination mod meningitis
Meningitis er en hjernehindebetændelse og en meget alvorlig sygdom, der kan ramme unge såvel som ældre.
Du kan blive syg med meningitis gennem betændelse med bakterier eller virus i hjernehinderne.
Sygdommen kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, men du har heldigvis mulighed for at modtage en vaccination, der kan beskytte dig.
Læs mere om meningitis og vaccinen herunder.
computergenereret foto af neisseriabakterier fra CDC i USA.
Om sygdommen meningitis
Meningitis er en farlig sygdom, og det er derfor vigtigt at kende til de symptomer, du kan opleve, hvis du bliver smittet.
Herunder kan du blive meget klogere på meningitis, symptomerne ved smitte, og hvor smitten forekommer.
Hvad er meningitis og meningokok bakterien?
Meningitis – eller hjernehindebetændelse – er en infektionssygdom, der hyppigt skyldes bakterier kaldet meningokokker. Meningitis kan også skyldes andre mikroorganismer, men det er ofte meningokok bakterien – også kaldet neisseria meningitidis – der er skyld i smitte.
Når du bliver smittet med meningokok bakterien , udvikler sygdommen sig som regel hurtigere og mere voldsomt end ved smitte af andre meningitis-relaterede bakterier. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din læge hurtigst muligt, hvis du har mistanke om smitte med meningitis.
Hvor forekommer meningitis?
Sygdommen eksisterer i hele verden, men du har større risiko for at blive smittet i et bælte tværs over Afrika fra Senegal i vest til Etiopien i øst. Her forekommer der hvert år – især i tørsæsonen fra december til juni – epidemier med meningokokmeningitis. Der er også forhøjet risiko for epidemier ved pilgrimsrejser til Mekka i Saudi Arabien, da dette også er et risikoområde.
Hvordan smitter bakteriel meningitis?
Meningitis smitter ved indånding af meningokokker via meget små vanddråber, som ofte kommer fra næsen eller svælget fra en rask bærer. Typisk smitter virussen altså ved host eller nys. Det er kun omkring én procent af smittebærere, der udvikler symptomer, og det er derfor svært at vide, om du er smittet med meningitis. Derudover er der også andre sygdomme, der kan udvikle bakteriel meningitis:
- HIB-infektioner
- Fåresyge
- Pneumokoksygdom
Hvilke symptomer giver meningitis?
Selvom det kun er omkring én procent af smittede, der har symptomer, er det stadig vigtigt at vide, hvad du skal være opmærksom på. Du kan opleve symptomer på meningitis såsom kvalme, opkast, hovedpine, høj feber samt ryg- og nakkestivhed. Nogle oplever også blødninger i huden i form af udslæt.
Symptomerne vil oftest vise sig 2-10 dage efter smitte, hvis du får nogle. Derudover vil den smittede blive sløv og overfølsom overfor lyde, lys og berøring. Omkring 5% af smittede vil dø, selvom de får behandling, og tallet er meget større for personer, der ingen behandling får. Søg derfor altid lægehjælp, hvis du har mistanke om smitte med meningitis.
Hvordan bliver diagnosen stillet?
Hvis du har mistanke om meningitis, kan du altid bestille en tid ved din læge, der kan stille en diagnose. Denne diagnose bliver stillet ved at foretage en rygmarvsvæskeprøve, der bliver analyseret for celler og bakteriel meningitis.
Hvordan bliver meningitis behandlet?
Meningitis bliver behandlet med penicillin og antibiotika, der ødelægger cellevæggen i bakterierne. Du kan også forebygge smitte med en vaccine. Der er udviklet en vaccine mod meningokoktyperne A, C, W135 og Y, der er de hyppigste årsager til udbrud i Afrika og Saudi Arabien.
Om vaccine mod meningitis
Fordi meningitis er en alvorlig sygdom, bliver det anbefalet at modtage en vaccine, når du rejser til risikoområder, hvor det måske også er svært at få lægehjælp.
En vaccine er en forebyggende behandling, og du kan blive meget klogere på meningitisvaccinen herunder. Nederst på siden kan du bestille tid til vaccination hos os.
Hvad består vaccinen mod meningitis af?
Vaccinen mod meningokokmeningitis indeholder oprenset kapselantigener fra meningokoktyperne A, C, W135 og Y konjugeret med difteri- eller tetanusprotein. Vaccinen beskytter ikke mod meningitis forårsaget af andre mikroorganismer end de nævnte. Meningokoktyperne A, C, W135 og Y er dog de mest hyppige årsager til de udbrud, der er i risikoområderne Afrika og Saudi Arabien.
Hvordan bliver vaccinen mod meningitis givet?
Når du skal vaccineres mod meningitis, vil du få vaccinen gennem en injektion. Injektionen bliver typisk givet i skuldermusklen, der strækker sig ned over overarmen. Det er ufarligt, men du kan opleve ømhed og rødme efter injektionen.
Hvem bør vaccineres mod meningitis?
Vaccinen bliver som regel givet og anbefalet til husstandskontakter og eventuelt andre med tæt kontakt til patienter med meningokoksygdom. Hvis du skal rejse til risikoområder i Afrika, hvor sygdommen kan opstå i epidemier, anbefaler vi også, at du modtager en vaccine mod meningitis.
Derudover er meningitisvaccinationen et krav ved pilgrimsrejse til Mekka, uanset om det er Hajj- eller Umrah-pilgrimsrejsen, du skal afsted på. Her skal du oven i købet have et vaccinationscertifikat som bevis på din vaccination.
Hvornår skal vaccinen gives?
Hvis du skal rejse til udlandet, er det vigtigt, at du er beskyttet, før du lander i risikoområdet. Derfor anbefaler vi, at du modtager en meningitisvaccine senest ti dage før afrejse.
Hvor længe er man beskyttet mod meningitis?
Vaccinen beskytter 5 år efter én vaccination. Ved pilgrimsrejse til Mekka skal man være vaccineret inden for de forudgående 3 år – dog 5 år, såfremt en konjugeret vaccine er benyttet. Som regel er de anvendte meningokokvacciner i Danmark konjugerede. Det skal fremgå tydeligt af vaccinationscertifikatet, hvis en konjugeret vaccine er benyttet.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod meningitis?
De hyppigste bivirkninger til injektionen er hovedpine og milde reaktioner ved vaccinens indstikssted, som blandt andet kan være ømhed, rødme og hævelse. Derudover kan du få kvalme. Symptomerne svinder efter højst et par døgn. Høj feber, udslæt og almen utilpashed forekommer kun hos en til ti procent, og mere alvorlige bivirkninger er meget sjældne.
Bliv klogere på vaccinationer på blivvaccineret.dk
Kunne du tænke dig at vide mere om, hvilke vaccinationer der er vigtige at modtage, når du rejser rundt i verden? På blivvaccineret.dk kan du finde en oversigt over mange af de sygdomme, du kan blive smittet af i hele verden. Derudover kan du læse om, hvordan du forebygger smitte med blandt andet vacciner. Klik her, og læs mere om sygdomme og vaccinationer.
Du kan også læse vores anbefalinger til rejsedestinationer, så du hurtigt kan danne dig et overblik over hvilke vaccinationer, der bliver anbefalet på din rejse.