Vaccination mod polio (børnelammelse)
foto af polioskader i rygmarven fra CDC i USA.
Om sygdommen polio
Polio er også kendt som børnelammelse, og det er en akut virusinfektion, der kan give permanente og invaliderende lammelser. Det var især frem til midten af 1950’erne, at polio både var en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. I dag er der stadig patienter i Danmark, der bliver plaget af de senfølger, som polio har forårsaget.
Polio er en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tidligere brugte man den svækkede virus som en oral poliovaccine (OPV), men den er sidenhen blevet udfaset herhjemme. I dag er det kun en inaktiveret poliovaccine (IPV), der bliver brugt.
Hvad er polio?
Polio er en meget smitsom infektionssygdom, der kan angribe nervesystemet. Polio skyldes en virus, der overføres via afføringen. Polio kaldes også børnelammelse eller poliomyelitis. Der findes tre vilde typer af poliovirus, nemlig:
- Type 1
- Type 2
- Type 3
Type 2 blev erklæret udryddet i september 2015, hvor det sidste tilfælde blev observeret i Indien i 1999. Type 3 blev i oktober 2019 også erklæret udryddet med det sidste tilfælde observeret i november 2012. Dermed er det kun type 1, der er tilbage.
Hvilke symptomer giver polio?
I 99% af tilfældene vil der ikke være symptomer eller kun milde symptomer, men smittede kan stadig udskille virus og smitte andre. Eventuelle symptomer er ukarakteristiske og forbigående med feber, diarré, opkast, hovedpine og ondt i halsen. I omtrent 1 ud af 200 tilfælde vil der opstå lammelser, typisk i benene. Ud af dem, der får lammelser, vil 5-10% dø, idet åndedrætsmuskulaturen rammes.
Hvor forekommer polio?
Polio findes stadig i 3 lande i verden: Pakistan, Afghanistan og Nigeria. Derudover ses indimellem udbrud og spredning i lande i Afrika og i Mellemøsten, senest i forbindelse med borgerkrigen i Syrien. Polio var tidligere almindeligt i Danmark – det seneste udbrud var i 1952-1953 og det sidste tilfælde i 1983. På verdensplan har man pga. vaccination nedsat forekomsten fra tusindvis af tilfælde til 416 tilfælde i 2013.
Hvordan smitter polio?
Poliovirus udskilles i afføringen hos inficerede personer og er meget smitsom. Virus udskilles og overføres også delvist gennem spyt.
Hvordan stilles diagnosen?
Ved mistanke om polio tages en afføringsprøve og en svælgpodning. Prøverne undersøges for poliovirus.
Hvordan behandles polio?
Der findes ingen direkte behandling af polio. Behandlingen sigter mod at lindre symptomerne og understøtte vejrtrækningen ved behov. Sygdommen kan forebygges ved vaccination og poliovaccinen har været en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark siden 1955.
Om vaccine mod polio
Hvad består vaccinen mod polio af?
Der bliver vaccineret for polio i børnevaccinationsprogrammet i Danmark. Poliovaccinen findes desuden som enkeltvaccine til brug hos voksne og børn, der ikke er er blevet vaccineret tidligere. Poliovaccinen består af inaktiveret poliovirus. Der findes også en levende, svækket dråbevaccine. Mange kan huske at have fået dråbevaccinen på en sukkerknald som barn.
Hvordan gives vaccinen mod polio?
Vaccinen til injektion, som er den eneste tilgængelige i Danmark, gives typisk i overarmsmusklen. Man må ikke få vaccinen ved allergi overfor indholdet.
Hvem bør vaccineres mod polio?
Vaccination mod polio anbefales til alle i Danmark som en del af børnevaccinationsprogrammet. Derudover kan vaccination komme på tale til personer, der arbejder med spildevand, hvor Arbejdstilsynet kræver dokumentation for vaccination mod hepatitis A, difteri og stivkrampe samt polio.
Selvom poliovirus er udryddet i Danmark er det en teoretisk mulighed af den genindføres i kloakkerne fra smittebærere uden symptomer, der ankommer fra udlandet. En polio-vaccination kan derudover komme på tale til personer, der ikke er immune og som rejser til lande, hvor polio forekommer.
Hvornår skal vaccinen gives?
Alle rejsende anbefales fuldt grundvaccineret og desuden bør man få en booster-vaccine, hvis man skal opholde sig i mere end fire uger i lande, hvor der aktuelt spredes polio-virus til andre lande, se vaccinationsanbefalinger for rejsemål her.
Vaccination er normalt kun nødvendig, hvis ikke man har fået polio-vaccine indenfor 12 måneder. For personer, der arbejder med spildevand og ikke kan dokumentere fuld grundvaccination gælder, at der skal gives en polio-vaccine inden arbejdet kan påbegyndes.
Hvor længe er man beskyttet mod polio?
Beskyttelsen mod polio anses som livslang efter fuld grundvaccination med enten injektionsvaccine eller dråbevaccination. Det er dog vist, at fuldt vaccinerede stadig kan være smittebærere uden at få symptomer. En revaccination vil nedsætte risikoen for dette og derfor har WHO anbefalet genvaccination af alle rejsende til lande, hvor poliovirus cirkulerer.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod polio?
De hyppigste bivirkninger til injektionen er milde reaktioner ved indstiksstedet (ømhed, rødme, hævelse), som forsvinder efter få døgn. Feber og almen utilpashed forekommer hos 1-10%. Andre bivirkninger er meget sjældne. Vaccination med den levende, svækkede dråbevaccine benyttes ikke længere i Danmark.