Vaccination mod stivkrampe
Stivkrampe er en infektion, der kommer fra bakterien, Clostridium Tetani. Bakterien producerer et giftstof, der leder til alvorlige symptomer, men det er heldigvis muligt at modtage en stivkrampevaccine, der har en forebyggende effekt, hos blivvaccineret.dk. Du kan blive klogere på sygdommen og vaccinen her på siden.
foto af stivkrampebakterier fra CDC i USA.
Om sygdommen stivkrampe
Herunder kan du blive klogere på de forskellige symptomer, stivkrampe medfører, samt hvordan den alvorlige infektion smitter. Længere nede kan du læse om den tilhørende stivkrampevaccine.
Hvad er stivkrampe?
Stivkrampe – eller stivkrampe tetanus – stammer fra en bakterie, der trænger ind i kroppen gennem sår og rifter, og som udvikler sig til en alvorlig infektion. Bakterien danner et giftstof – der via nerver og blod bliver transporteret til hjernen og rygmarven – og giver muskelkramper og -stivhed. Dette kan være ekstremt smertefuldt og i værste fald livstruende. Bliv klogere på symptomerne på stivkrampe længere nede på siden.
Hvordan smitter stivkrampe?
Stivkrampe kan smitte gennem selv meget små sår, rifter og hudafskrabninger, hvor jord og snavs trænger ind i kroppen og afgiver sit giftstof. Herfra kan infektionen udvikle sig og afgive en række af symptomer. Det er yderligere muligt at blive smittet med stivkrampe flere gange, da sygdommen ikke efterlader beskyttelse mod en ny infektion.
Stivkrampe kan ikke smitte mellem mennesker, så du behøver ikke holde afstand fra personer med infektionen.
Hvor forekommer stivkrampe?
Stivkrampebakterien er at finde i jord og snavs i hele verden. Bakterien er særlig modstandsdygtig og kan danne sporer, hvilket betyder, at stivkrampebakterien kan udvikle sig til mange, almindelige bakterier. Disse bakterier danner et giftstof, som angriber nervesystemet, og som kan skabe varige mén. I Danmark forekommer stivkrampe kun i meget sjældne tilfælde, idet vaccination mod stivkrampe indgår i børnevaccinationsprogrammet. Det er altså muligt for dit barn at få en gratis stivkrampevaccination frem til 18-års-alderen hos os.
Du kan kontakte blivvaccineret.dk og høre mere om mulighederne for vaccination gennem børnevaccinationsprogrammet.
Hvilke symptomer giver stivkrampe?
Symptomerne på stivkrampe vil oftest vise sig 5 til 14 dage efter smitte. Symptomerne viser sig som tiltagende stivhed i tyggemuskler, rygmuskler, nakkemuskler, skuldermuskler samt ved synkebesvær og stive ansigtsmuskler. Derudover kan du opleve generel muskelømhed i både høj og mindre grad.
Muskelsammentrækninger kan forårsage at ryggen bliver spændt bagover som en flitsbue. Dette medfører store smerter, og i værste fald vil vejrtrækningsmuskulaturen blive ramt, hvilket gør det svært at trække vejret. Sygdommen er forbundet med store smerter og er livstruende.
Symptomerne kan vare mellem alt fra få uger til mange måneder. Det bliver derfor altid anbefalet at modtage den gratis stivkrampevaccine i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet og derefter en boosterdosis hvert tiende år.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen bliver stillet på baggrund af de karakteristiske symptomer. Det er derudover muligt at påvise bakterier fra en sårpodning hos din praktiserende læge.
Hvordan behandles stivkrampe?
Behandlingen af stivkrampe består af penicillin, modgift og forebyggelse af krampeanfald. Den bedste behandling er dog en forebyggende, hvorfor det altid bliver anbefalet at modtaget en stivkrampevaccine. Læs mere om vaccinen herunder.
Om vaccination mod stivkrampe
Stivkrampe indgår i børnevaccinationsprogrammet i Danmark, og det er derfor muligt at lade dine børn vaccinere helt gratis frem til 18-års-alderen. Du kan blive klogere på den forebyggende vaccination mod stivkrampe herunder.
Hvad består vaccinen mod stivkrampe af?
Til vaccination mod stivkrampe bliver der ofte benyttet en kombineret vaccine, der beskytter mod både stivkrampe og difteri. Vaccinen indeholder oprenset og afgiftet tetanustoksin og difteritoksin, hvilket giver en beskyttende effekt mod de to sygdomme i 10 år. Hvis du allerede er blevet vaccineret én gang mod stivkrampe, vil der blive benyttet en boosterdosis til revaccination. Denne dosis vil forlænge beskyttelsen med yderligere 10 år.
Det er typisk en boosterdosis, der bliver benyttet, idet de fleste i Danmark allerede er vaccineret mod begge sygdomme i forløbet med børnevaccinationsprogrammet.
Hvordan gives stivkrampevaccine?
Vaccinen bliver givet som en injektion i skuldermusklen, der strækker sig ned over overarmen. Du vil kunne mærke et lille prik, men vaccinationen er hurtigt overstået, og du vil kunne forlade klinikken efter kort tid.
Hvem bør vaccineres mod stivkrampe?
Det bliver anbefalet, at alle børn modtager stivkrampevaccinen i forbindelse med børnevaccinationsprogrammet. Derudover kan du med fordel vedligeholde beskyttelsen med en revaccination mod stivkrampe – og difteri – hvert tiende år.
Hvornår skal vaccinen gives?
I børnevaccinationsprogrammet bliver den sidste vaccine mod stivkrampe givet i fem-års-alderen. Herefter bliver det anbefalet, at du kommer ind til en revaccination hvert tiende år for at have optimal beskyttelse. Efter hver vaccination vil du være beskyttet i 10 år.
Hvor længe er man beskyttet mod stivkrampe?
Uanset hvilken alder du har, beskytter vaccinen i 10 år frem efter den første vaccination. Efter en boosterdosis vil du igen være beskyttet i 10 år, hvorefter du skal have en ny boosterdosis.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod stivkrampe?
De hyppigste bivirkninger til vaccinationen kommer fra selve injektionen, hvor du kan opleve milde reaktioner ved indstiksstedet. Disse reaktioner viser sig typisk som ømhed, rødme og hævelse. Derudover kan du opleve forbigående hovedpine og feber. Andre bivirkninger er meget sjældne.
Bliv klogere på børnevaccinationsprogrammet
Kunne du tænke dig at vide mere om, hvilke vacciner der er en del af børnevaccinationsprogrammet? Så kan du læse mere om de anbefalede vacciner i Danmark her, hvor du også kan blive klogere på børnevaccinationsprogrammet.
Du har også mulighed for hurtigt at bestille en tid gennem vores online bookingsystem. Her vil du både kunne bestille tid til en vaccination, men du vil også kunne få professionel og faglig rådgivning til vaccinationer.