TBE-vaccinen
Det kan være meget farligt for dig at blive smittet med TBE-virussen, som smitter gennem flåtbid, hvorfor det altid bliver anbefalet, at du modtager en TBE-vaccine. Du kan læse mere om TBE-virussen samt TBE-vaccinen og bestille en tid hos os nederst på siden.
Om TBE-sygdommen
Herunder kan du blive klogere på TBE-sygdommen, og hvilke symptomer du kan opleve, hvis du bliver smittet. Under afsnittet er der mere information omkring TBE-vaccinen.
Hvad er TBE?
TBE er en betændelsestilstand i hjernen forårsaget af en virus. Normalvis bliver TBE overført af flåter, når de bider dig, da virussen smitter med det samme. TBE står for “tick-borne encephalitis” – eller på dansk “flåtbåren hjernebetændelse”. Sygdommen bliver også kaldt for centraleuropæisk hjernebetændelse.
Hvor findes TBE?
TBE forekommer primært i Central- og Østeuropa. Derfor kalder man også sygdommen for centraleuropæisk hjernebetændelse. Der findes meget information om TBE online, hvor du kan finde information omkring smittetal, risikoområder og meget mere. Du kan blandt andet se den europæiske overvågning af TBE og blive klogere på, hvor du skal passe ekstra godt på.
Hvordan smitter TBE?
Normalvis bliver du smittet gennem bid af skovflåter, og derfor har du større risiko for at blive smittet i naturen, hvor flåterne befinder sig. Flåten overfører virussen med det samme i modsætning til Borrelia, der også smitter gennem flåtbid.
Du har lav risiko for at blive smittet med borrelia, hvis du får fjernet flåten inden for 24 timer, men ved tick-borne encephalitis får du overført virussen med det samme, når flåten bider sig fast. TBE kan dog ikke smitte fra person til person, så hvis én person er blevet bidt og smittet med TBE-virus af en flåt, kan smitten ikke blive ført videre til andre mennesker. Vi anbefaler altid, at du tjekker kroppen igennem for flåter, når du har været ude i naturen – uanset om det er efter en tur i skoven, marken eller på stranden.
Hvilke symptomer giver TBE?
De første symptomer i forbindelse med TBE udvikler og forløber sig over et par dage, og de er meget influenzalignende. De mest almindelige symptomer på at være smittet med TBE-virus, er altså tør hoste, ømme muskler og led samt løbende næse og smerter i hals.
Herefter vil omtrent hver tredje udvikle høj feber, hovedpine, kramper, lammelser, bevidsthedspåvirkning og personlighedsændring. Meget få vil få varige mén. Omtrent en til to procent af de smittede med TBE vil ende med at dø. Det er derfor altid en god ide at få en TBE-vaccine, der sikrer dig mod virussen.
Hvordan stilles diagnosen?
TBE bliver diagnosticeret ved at påvise antistoffer eller virus i blod eller rygmarvsvæske. Hvis du er i tvivl, om du er blevet smittet med tick-borne encephalitis, anbefaler vi, at du kontakter din egen læge.
Hvordan behandler man TBE?
Der er ingen specifik behandling af TBE, når du først er blevet smittet. Du kan mindske risikoen for insektbid og TBE ved at benytte dig af insektafvisende midler såsom spray og creme. Derudover anbefaler vi, at du får en TBE-vaccination, hvis du lever i Danmark eller andre risikoområder.
Om TBE vaccine
Når du skal forebygge smitte mod TBE i Danmark og andre områder, hvor flåter og TBE er at finde, er det altid en god ide med en TBE-vaccine til at beskytte dig. Du kan herunder læse om selve vaccinationen, hvor længe den holder og generelt blive klogere på, hvorfor du bør lade dig vaccinere mod TBE.
Hvad består vaccinen mod TBE af?
Vaccinen mod flåt-båren hjernebetændelse indeholder en dosis inaktiveret TBE-virus, hvilket betyder, at din krop får virussen, uden den er aktiveret, og dermed er du immun. Virussen i vaccinen kan derfor ikke blive aktiveret, efter du har fået den i kroppen.
Hvordan bliver vaccinen mod TBE givet?
Vaccinen bliver givet som en injektion i den store skuldermuskel, der strækker sig ned over overarmen med en nål. Du kan opleve smerter i skulderen efter stikket, men det vil gå over i løbet af få dage.
Hvem bør lade sig vaccinere mod TBE?
Ingen er immune over for virussen, og derfor anbefaler vi en TBE-vaccination til alle voksne og børn, der regelmæssigt opholder sig i skovområder, hvor virussen er at finde.
Der kan være mange gode grunde til at opholde sig i skovområder i både Danmark og udlandet, men det er vigtigt at passe på. Du kan være udsat mange steder, og områderne kan være omkring alt fra sommerhuse og skovbørnehaver til skovarbejde og jagt, hvor flåter findes i større mængder, og TBE forekommer oftere.
Hvornår skal vaccinen gives?
Vaccinen bliver givet som en serie på tre injektioner:
- Dagen for første vaccination
- En til tre måneder efter første dosis
- Fem til tolv måneder efter anden dosis
Ved behov for hurtig beskyttelse kan man give den anden vaccination allerede efter 14 dage hos både børn og voksne. Efter de to vaccinationer vil omtrent 90 procent være beskyttet. Den tredje vaccination øger beskyttelsen det sidste sidste stykke.
Skovflåter er primært aktive fra maj til oktober, og derfor anbefaler vi, at du påbegynder vaccinationsserien i vintermånederne. Så kan du være klar til, når flåterne er mest aktive, og virussen er at finde i højere grad.
Hvor længe er jeg beskyttet mod TBE?
Efter tre vaccinationer er du beskyttet i tre år. En revaccination giver herefter beskyttelse i yderligere fem år for alle mellem 1 til 60 år. Hvis du er ældre end 60 år, og du får en revaccination, vil du være beskyttet i yderligere tre år. Du kan herefter vedligeholde beskyttelsen med en vaccination hvert tredje eller femte år alt afhængig af den aldersgruppe, du tilhører. Med en revaccination har du mindst mulig risiko for at blive smittet med TBE i ind- og udland.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod TBE?
De mest almindelige bivirkninger ved vaccination mod TBE er rødme, hævelse og ømhed på skulderen, hvor injektionen er foretaget. Du kan også opleve mindre forbigående symptomer såsom hovedpine, utilpashed og ledsmerter, men de er som regel overstået efter få dage. Der er nogle, der slet ingen bivirkninger har, og alvorlige bivirkninger er yderst sjældne.
Find et overblik over anbefalede vacciner til dit rejsemål
Når du skal rejse til udlandet, kan der hurtigt opstå tvivl om, hvilke vaccinationer du skal have. Hos blivvaccineret.dk har vi lavet en oversigt over, hvilke vaccinationer der anbefales, når du skal rejse ud af landet. Tag derfor et kig på vores anbefalinger til dit rejsemål, hvor du kan vælge, hvilket land du skal til, og se en liste med alle de anbefalede vacciner.