Vaccination mod tyfus
Tyfus er en alvorlig infektionssygdom, der smitter gennem en helt bestemt type salmonellabakterie, hvilket betyder den bliver overført gennem forurenet mad og drikke. Du kan her på siden blive meget klogere på tyfussygdommen og den tilhørende tyfusvaccine.
computergenereret foto af tyfusbakterier fra CDC i USA.
Om sygdommen tyfus
I understående afsnit kan du få svar på dine spørgsmål omkring tyfus, der er en meget alvorlig infektionssygdom, som kan ende i dødsfald, hvis den ikke bliver behandlet. Læs med herunder, og bliv klogere på tyfussygdommen. Du kan også læse mere om tyfusvaccinen, hvis du ruller længere ned på siden.
Hvad er tyfus?
Tyfus er infektionssygdom, der smitter gennem en bestemt type salmonellabakterie – nemlig salmonella typhi. Hvis du bliver smittet med salmonella typhi, vil det kræve øjeblikkelig hospitalsindlæggelse, da dødeligheden er høj for personer, som ikke modtager behandling. Selvom tyfus er sjælden i Danmark og andre europæiske lande, anbefaler vi en vaccine, da du stadig kan blive smittet på rejser til specielt u-lande.
Hvor forekommer tyfus?
I Danmark er der meget få tilfælde af tyfus, men bakterien er stadig at finde blandt mennesker i den tredje verden. Du skal derfor passe på tyfus i fattige lande, og specielt ved rejser til Asien, Afrika samt Mellem- og Sydamerika. Har du planlagt en rejse til et af disse områder, kan du med fordel modtage en tyfusvaccine, så du har optimal beskyttelse mod tyfus.
Hvordan smitter tyfus?
Tyfus bliver udskilt i afføringen hos smittede personer, og sygdommen kommer ved en infektion af salmonellabakterien ‘salmonella typhi’. Tyfusbakterien bliver overført gennem forurenet mad og drikke ved meget dårlige hygiejniske forhold. Derfor er det som regel i miljøer med tvivlsomme forhold, at bakterien smitter. I meget sjældne tilfælde smitter tyfus direkte fra menneske til menneske. Du kan forebygge en infektion med salmonellabakterien ved hjælp af en vaccination mod tyfus, som du kan læse mere om længere nede på siden.
Hvilke symptomer giver tyfus?
Symptomer vil oftest vise sig en til to uger efter smitte, og symptomerne er typisk delt op i to intervaller:
- Første interval er den første sygdomsuge, hvor de typiske symptomer viser sig i form af høj feber, manglende appetit, kvalme, hoste, forstoppelse, hovedpine og i nogle tilfælde udslæt.
- Det andet interval af symptomer foregår i anden og tredje sygdomsuge. Symptomerne i det andet interval viser sig som meget høj feber, sløvhed og diarré, hvor afføringen kan indeholde blod.
Det er meget vigtigt, at du modtager behandling, hvis du bliver smittet med tyfusbakterien, da dødeligheden er på omkring 10 til 20 procent ved personer, der ingen behandling modtager. I Danmark ligger dødeligheden på under en procent, og den er altså noget højere i udlandet. Derfor bliver en tyfusvaccine anbefalet ved rejser til risikoområder.
Hvordan bliver diagnosen stillet?
Hvis du har mistanke om en infektion med salmonella, og du har nogle af de ovennævnte symptomer, anbefaler vi kraftigt, at du tager kontakt til en læge, som kan stille en diagnose. Diagnosen bliver stillet ved at påvise tyfusbakterien i blodet eller, ved sjældne tilfælde, i huden, knoglemarven eller urinen. Hvis du er længere henne i sygdomsforløbet, kan lægen også påvise bakterien i din afføring.
Hvordan bliver tyfus behandlet?
Hvis du er smittet med tyfus, vil den mest almindelige behandlingsmetode være med antibiotika og væsketilførsel. Det er dog muligt at forebygge smitte af tyfus med en tyfusvaccine, som du kan få hos os. Du kan også forebygge smitte ved at sikre dig, at der er god hygiejne ved behandlingen af dine mad- og drikkevarer.
Om vaccine mod tyfus
Herunder kan du blive meget klogere på selve tyfusvaccinen. Du kan blandt andet læse omkring bivirkningerne ved vaccination, samt hvor lang tid vaccinen beskytter dig.
Hvad består tyfusvaccinen af?
Når du skal have en vaccination mod tyfus, kan du vælge mellem to forskellige vacciner. Den ene er en vaccine til injektion, og den anden er en vaccine i kapselform. Vaccinen til injektion indeholder oprenset kapsel fra tyfusbakterier. Vaccinen på kapselform indeholder levende, svækkede tyfusbakterier. Injektionsvaccinen har en længere beskyttelse, hvilket du kan læse mere om længere nede på siden.
Hvordan bliver tyfusvaccinen givet?
Vaccinen til injektion bliver givet i din skuldermuskel, der strækker sig ned over din overarm. Skal du have vaccinen i kapselform, skal du indtage en kapsel mindst 1 time før et måltid på dag et, tre og fem.
Hvem bør modtage en tyfusvaccine?
Vaccinationen mod tyfus bliver anbefalet til personer, der rejser eller lever under primitive forhold i områder, hvor tyfus forekommer. Skal du på en rejse til Asien, Afrika, Mellem- eller Sydamerika, bliver en tyfusvaccine altså anbefalet. Derudover bliver en tyfusvaccine anbefalet til personer, som lever i tæt kontakt med kendte bærere af bakterien.
Hvornår skal jeg modtage tyfusvaccinen?
Hvis du skal rejse til et risikoområde, anbefaler vi, at du modtager en tyfusvaccine senest to uger før din afrejse. Ved at blive vaccineret senest to uger før du tager afsted, vil du opnå optimal beskyttelse under rejsen, uanset om du får vaccinen til injektion eller i kapselform.
Hvor længe er jeg beskyttet mod tyfus?
Der er forskel på, hvor lang tid du er beskyttet, alt efter hvilken tyfusvaccine du modtager. Vaccinen til injektion beskytter mod tyfus i tre år. Kapslerne beskytter mod tyfus i mindst 1 år. Der er ved begge vacciner en risiko for at vaccinationen ikke virker, men omtrent 70% vil blive dækket af vaccinerne. Vi anbefaler en injektionsvaccine, der beskytter i tre år, hvis du skal på en rejse til udlandet, der varer mere end ét år.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod tyfus?
Bivirkninger ved injektionsvaccinen er meget sjældne. De mest almindelige bivirkninger til injektionen er milde reaktioner ved indstiksstedet, som kan vise sig som ømhed, rødme og hævelse. Disse reaktioner vil i langt de fleste tilfælde forsvinde efter få døgn. Derudover forekommer der feber og almen utilpashed hos omkring en til ti procent af de vaccinerede. Andre bivirkninger er meget sjældne.
Kapselvaccinationen giver sjældent alvorlige symptomer, men du kan opleve forbigående mavesmerter, kvalme, opkastning og diarré grundet kapslernes indhold. Får du nogle af disse symptomer, vil de hurtigt være ovre igen, når du ikke længere skal indtage kapslerne.
Har du en kommende rejse?
Skal du snart på ferie, eller har du en kommende rejse til udlandet? Så er det en god idé at blive klog på, hvilke vacciner og sygdomme du skal være opmærksom på ved rejsedestinationen. Læs mere om, hvilke sygdomme der kan forekomme ved forskellige rejsedestinationer på blivvaccineret.dk.