Influenzavaccine børn 2-6 år
Influenza er en af de hyppigste sygdomme i Danmark, og den er specielt aktiv i vintermånederne. Hvis du tilhører en af risikogrupperne, der er beskrevet længere nede på siden, kan du modtage en influenzavaccination gratis hos os. Bliv klogere på influenzasygdommen og vaccinen her på siden, og find ud af, om du kan modtage en vaccine gratis.
foto af influenza virus fra CDC i USA.
Om sygdommen influenza
Herunder kan du læse mere om influenzasygdommen. Du kan blandt andet få svar på nogle af dine spørgsmål såsom, hvordan virussen smitter, hvad symptomerne er, og hvordan behandlingen foregår.
Hvad er influenza?
Influenza er en infektion i luftvejene forårsaget af influenzavirus, der hvert år rammer en stor del af den danske befolkning. Det er en typisk vintersygdom, som altså primært forekommer i vintermånederne. Den tilbagevendende vinterinfluenza bliver også kaldt sæsoninfluenza. Alle kan blive ramt af influenza – også mere end én gang.
Hvor forekommer influenza?
Influenza forekommer i hele verden, men er sæsonbetinget, således at den primært forekommer i vintermånederne på den nordlige halvkugle. På den sydlige halvkugle forekommer den primært i deres vintermåneder, svarende til vores sommermåneder, og i troperne forekommer influenza hele året. Virussen smitter mest i kolde omgivelser, hvorfor den er mest aktiv i vinterhalvåret, hvor klimaet er koldt – i Danmark er der specielt øget risiko for smitte fra december til marts.
Hvilke symptomer giver influenza?
Symptomer på influenza vil normalvis vise sig inden for et tre døgn efter smitte. Hvis du er smittet med influenza, vil symptomerne typisk vise sig som:
- Kulderystelser
- Høj feber
- Hovedpine
- Tør hoste
- Ømhed i muskler og led
- Smerter ved bevægelse af øjnene
- Svækket almentilstand
Symptomerne på influenza varer som regel i fire til fem dage, men du kan herefter stadig have en til to uger, hvor du er afladet for energi. Influenza kan også give mere alvorlige symptomer såsom lungebetændelse – og så er det vigtigt at gå til lægen.
Har du i forvejen en sygdom, som diabetes eller hjertekarsygdom, kan disse også forværres ved influenza. Derfor anbefaler vi, at du modtager influenzavaccination, hvis du har en sygdom, som kan blive forværret gennem smitte med influenza. Hvis du eksempelvis har diabetes, kan du modtage vaccinen gratis hos os.
Hvordan smitter influenza?
Influenza smitter gennem luften ved hoste og nys samt ved direkte kontakt mellem mennesker. Influenza kan også forekomme hos dyr, hvilket betyder at smitten yderligere kan blive spredt gennem eksempelvis svin eller fugle – men det er dog sjældent. Voksne over 30 år vil typisk kun blive ramt af sengekrævende influenza én gang hvert femte år, hvorimod børn og unge har en tendens til at blive smittet oftere.
Forebyg smitte af influenza
Du kan selv forebygge risikoen for at få influenza i månederne med forhøjet risiko ved at vaske hænder hyppigt og bruge håndsprit. Derudover skal du undgå kontakt, eller som minimum holde afstand, til personer, der har symptomer på influenza. Det kan blandt andet være personer, der hoster, nyser og har løbende næse. Hvis du selv har symptomer på smitte, kan du med fordel melde dig syg på arbejde og blive hjemme, så du ikke smitter andre.
Hvordan bliver diagnosen stillet?
Diagnosen på influenza bliver ofte stillet på baggrund af de karakteristiske symptomer, som du har, kombineret med sæsonforekomsten. Derudover kan influenzavirus blive påvist i opspyt fra din gane. Din læge vil undersøge dig og dine symptomer, og hvis der er tvivl om, hvorvidt det er influenza, så vil dit opspyt blive analyseret for at påvise virussen.
Hvordan bliver influenza behandlet?
Influenza kan blive behandlet med antivirale midler, der dræber virus, men behandlingen bliver sjældent brugt, da effekten er beskeden. Derfor anbefaler vi i stedet en vaccine mod influenza, som giver en langt bedre beskyttelse under en influenzasæson. Antibiotika har derudover ingen påvirkning på influenza, da den kun virker mod bakterier og ikke virusser.
Om Influenzavaccinationen
Herunder kan du læse mere om vaccinen mod influenza, som kan beskytte dig mod den sæsonprægede virus. Få svar på dine spørgsmål omkring vaccinen, og bestil tid nederst på siden, så du kan blive vaccineret hurtigst muligt.
Hvad består vaccinen mod influenza af?
Levende svækket.
Hvordan gives influenzavaccinen?
0,2 ml (administreret som 0,1 ml pr. næsebor).
Hvem bør vaccineres mod influenza?
Vaccination anbefales til børn i alderen 24 mdr. og op til og med 6 år.
Hvem bør ikke vaccineres?
Overfølsomhed over for de aktive stoffer, over for et eller flere af hjælpestofferne anført i
pkt. 6.1 (f.eks. gelatine), eller over for gentamicin (et muligt reststof).
Alvorlig allergisk reaktion (f.eks. anafylakse) over for æg eller over for æggeproteiner (f.eks. ovalbumin).
Børn og unge med klinisk betydende immundefekt, som skyldes sygdomme eller
immunsupprimerende behandling, såsom: akut eller kronisk leukæmi; lymfom; symptomatisk HIV-infektion; cellulær immundefekt eller behandling med højdosis kortikosteroider. Fluenz Tetra er derimod ikke kontraindiceret til personer med asymptomatisk HIV-infektion, til personer, som modtager topikale/inhalerede kortikosteroider eller systemiske lavdosis-kortikosteroider, eller til personer, som er i substitutionssbehandling med kortikosteroider som, f.eks. ved binyrebarkinsufficiens.
Børn og unge under 18 år, som modtager salicylatbehandling på grund af forbindelsen mellem Reyes syndrom og salicylater og vildtype-influenzainfektion.
Hvor længe er man beskyttet mod influenza?
1 år.
Hvilke bivirkninger er der til vaccination mod influenza?
De hyppigste bivirkninger er løbende eller tilstoppet næse, nedsat appetit, træthed, feber, muskelsmerter og hovedpine. De fleste bivirkninger er milde og kortvarige.
Da det er en levende vaccine, kan barnet udskille influenzavira i op til 14 dage efter vaccination, der kan give problemer for svært immunsupprimerede personer.