Vaccinationer til Australien
Anbefalinger til vaccination og beskyttelse mod malaria
Vaccinationer Australien
Hvis du har en forekommende rejse til Australien, hvor du gerne vil vide mere om, hvilke anbefalinger, der er til vaccinationer, kan du blive klogere her på siden. Du kan læse om vaccinationer i Australien, samt hvad du skal være opmærksom på af symptomer ved kendte sygdomme på kontinentet.
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Vaccination:
Holder 10 år efter én injektion.
Beskytter mod:
To slags bakteriesygdomme: stivkrampe (en alvorlig krampesygdom) og difteri (en alvorlig halsbetændelse).
Hvad skal jeg have af vaccinationer i Australien?
Generelt set bliver det anbefalet at modtage en vaccination mod stivkrampe og difteri, når du rejser til Australien. Begge vacciner er en del af børnevaccinationsprogrammet. Derfor er størstedelen af Danmarks befolkning vaccineret mod både stivkrampe og difteri allerede fra 1-års-alderen.
Hvis det er mere end 10 år siden, du er blevet vaccineret mod stivkrampe, anbefaler vi, at du modtager en revaccination, som igen kan beskytte dig i hele 10 år derefter. Du kan bestille en tid til vaccination gennem vores side.
I de fleste tilfælde vil en opdateret difteri-stivkrampe-vaccination være tilstrækkeligt for rejser til Australien, men du kan med fordel også modtage en vaccine for Covid-19. Skal man arbejde eller på udvekslingsophold i Australien kan der være specifikke krav eller anbefalinger fra arbejdsgiver eller myndigheder. Det kan blandt andet dreje sig om test for tuberkulose (mantoux hudtest) og vaccination mod hepatitis B, kighoste eller meningitis. Derfor kan alle disse blive relevante for dig.
Ved du ikke helt selv, hvilke vacciner du skal modtage? Bare rolig. Når du kommer ind i klinikken, vil vi sammen gennemgå din rejse og finde ud af, hvilke vacciner der er relevante for dig.
Hvilke symptomer er der ved smitte af stivkrampe og difteri?
Hvis du bliver smittet med stivkrampe, vil du i de fleste tilfælde få symptomer inden for 5-14 dage. Typiske symptomer er stivhed i tyggemuskler, rygmuskler og skuldermuskler samt synkebesvær. Muskelsammentrækninger bevirker at ryggen bliver spændt bagover. Symptomerne er smertefulde og livstruende, hvorfor en vaccination bliver anbefalet ved de fleste rejser til udlandet.
Symptomerne på difteri er noget anderledes, og de vil typisk vise sig inden for 5 dage efter smitte. Ved difteri er symptomerne halsbetændelse, feber og synkebesvær. Hvis du er smittet med difteri og får halsbetændelse, vil du ofte kunne se grå-hvide belægninger i svælget. Mere alvorlige symptomer er hævede lymfeknuder på halsen, som kan medføre vejrtrækningsproblemer. Derudover kan der forekomme efterfølgende komplikationer på hjerte, nyrer, muskler og nerver.
Hvilke symptomer er der ved stivkrampe og difterivaccinationer?
Der er ikke de store symptomer, efter du har modtaget hverken en stivkrampe eller difteri-vaccination. De mest almindelige symptomer er dog i forbindelse med selve injektionen, hvor du på injektionsstedet kan opleve rødme, hævelse og generel ømhed. Derudover der nogle, der får mindre, forbigående bivirkninger såsom hovedpine, utilpashed og ledsmerter.
Hvornår skal du modtage vaccinen, når du skal til Australien?
Hvis det er mere end 10 år siden, du har modtaget vaccinen mod stivkrampe eller difteri, så er det vigtigt at du får den, inden din rejse går til Australien eller andre lande. Når du allerede har modtaget grundvaccinen mod difteri og stivkrampe, kan du nøjes med en revaccination senest én uge før afrejse.
Hvis du ikke har modtaget grundvaccinen for difteri og stivkrampe tidligere i livet, så bliver det anbefalet, at du modtager den første vaccine senest én måned før afrejse. Den første dosis beskytter nemlig kun kortvarigt. Den anden dose bliver givet fire uger efter første dose, og denne dosis giver optimal, langvarig beskyttelse. Skal du have et barn med ved rejser til Australien, kan de modtage vaccinationen fra otte-ugers-alderen.
Skal du have en gul feber vaccination i Australien?
Selvom der ikke er smitte med gul feber i Australien, så kan det være en god idé at modtage en vaccination, som giver beskyttelse. Det skyldes, at myndighederne i Australien har et krav om gul feber vaccination og certifikat ved alle børn og voksne over et-års-alderen, som kommer til Australien fra et andet land, hvor gul feber er at finde. Dette er dog med undtagelse af Galapagosøerne, Tobago, og Misionesprovinsen i Argentina.
Du skal være opmærksom på, at ovenstående også gælder, hvis du kommer fra en lufthavn i et land, hvor du kan blive smittet af gul feber – også hvis det blot er en mellemlanding, du har haft. Hvis du har været i en lufthavn i et risikoland i mere end 12 timer, så er du påkrævet at vise et bevis på vaccination mod gul feber, inden du kan forlade lufthavnen i Australien. Her gælder de samme undtagelser som i førnævnte afsnit. Du skal altså være opmærksom på din rejse, hvis du har mellemlandinger på din vej til Australien, samt hvilke lande du ellers har været i.
Rejsediarré
Det bliver generelt set ikke anbefalet at modtage vaccination mod kolera og rejsediaré, når din rejse går til Australien. Kolera er meget sjælden, og selvom rejsediarré rammer mange rejsende, så beskytter vaccinen kun 20-30% af dem, som modtager den. Du kan dog købe piller eller modtage drikkevaccinen, hvis du er nervøs for kolera og rejsediarré. Det er en god idé at have piller mod rejsediarré med for de fleste rejsende, men det er langt fra en nødvendighed.
Er der nogle særlige risici, jeg skal være opmærksom på?
Hvis din rejser går til landområder i Australien nær Cape York i det nordlige Australien eller øerne i Torresstrædet, vil der være risiko for japansk hjernebetændelse. Af den grund kan du med fordel overveje en vaccine mod japansk hjernebetændelse ved rejser til Australien. Da vaccinationen bliver givet af to omgange med 4 ugers mellemrum, anbefaler vi, at du modtager vaccinen mindst én måned før afrejse. Læs mere om japansk hjernebetændelse herunder eller ved at klikke på ovenstående linket.
Japansk hjernebetændelse smitter specielt gennem myg, som er specielt aktive i perioder med høj varme og meget fugt samt nedbør. Hvis du får symptomer som høj feber, kramper, hovedpine og sløvhed efter en rejse til Australien, hvor du har fået myggestik, anbefaler vi, at du kontakter egen læge.
Mere information om vacciner, sygdomme og rejser hos blivvaccineret
Der er mange danskere, som har mange stop på rejsen, når turen går til Australien, og specielt en backpackertur gennem flere lande er blevet populær. Derfor har du formentlig brug for at vide mere om alle de forskellige lande, som din rejse går gennem.
Hos blivvaccineret har vi lavet en liste samt beskrivelse af alle de forskellige sygdomme og vaccinationer, som du skal være opmærksom, når du rejser rundt i verden. Find vores anbefalinger til dine rejsedestinationer, og bliv klar til en verdensomspændende tur.Bestil tid til vaccination, og så kan vi sammen gennemgå den forventede rejse samt vaccinationsbehov, og du kan derefter blive vaccineret med det samme.