Vaccinationer
Se vejledende anbefalinger til vaccination og malariabeskyttelse udfra dit rejsemål.
Vacciner til Nordamerika
Det er normalt ikke nødvendigt med specielle vaccinationer til USA og Canada, dog bør man sikre sig at man har en opdateret vaccine mod difteri og stivkrampe. Derudover kan flere vacciner komme på tale afhængig af rejsens karakter.
Der kan fra nogle institutioner være krav om test for tuberkulose samt vaccination mod hepatitis B, kighoste eller meningitis. I Grønland kan det være relevant med vaccination mod rabies, hepatitis B eller tuberkulose.
Vacciner til Sydamerika
Ved rejser til Sydamerika, Mellemamerika og Caribien bør man som udgangspunkt altid være vaccineret mod difteri og stivkrampe samt hepatitis A. I et større bælte omkring ækvator vil det være nødvendigt med vaccination mod gul feber og man skal være opmærksom på at der findes regler for denne vaccination og myndighederne kan kræve at se et bevis for at man er vaccineret.
Ved længere rejser vil det ofte være relevant med vaccination mod hepatitis B og tyfus samt eventuelt for rabies og tuberkulose. Malaria findes især i Amazonas.
Vacciner til Asien
Ved rejser til Asien og Mellemøsten bør man som udgangspunkt være vaccineret mod difteri og stivkrampe samt hepatitis A. Ved længere ophold vil det mange steder være relevant med vaccination mod hepatitis B og tyfus plus eventuelt mod rabies og tuberkulose. I Kina, Sydøstasien og på det Indiske Subkontinent findes japansk hjernebetændelse og vaccination kan komme på tale ved ophold i risikoområder.
Der findes ikke gul feber i Asien, men der findes myg, som kan overføre sygdommen. Derfor er det i flere lande påkrævet med vaccination mod gul feber, hvis man ankommer fra et land, hvor sygdommen findes (Afrika og Sydamerika). Malaria findes flere steder i Asien.
Vacciner til Oceanien
Det er normalt ikke nødvendigt med specielle rejsevaccinationer ved ophold udelukkende i Australien eller New Zealand, dog bør man sikre sig at man har en gældende difteri- og stivkrampevaccine. Ved rejse til øerne i Oceanien bør man have vaccination mod hepatitis A samt eventuelt hepatitis B, tyfus og tuberkulose.
Gul feber findes ikke i Australien, New Zealand eller Oceanien, men da der findes myg som kan overføre sygdommen, så kræver flere lande et certifikat som bevis for at man er vaccineret, hvis man ankommer fra et land med gul feber. Der er risiko for malaria på Salomonøerne, Vanuato og Papua Ny Guinea.
Vacciner til Afrika
I Afrika bør man altid være dækket for difteri, stivkrampe og hepatitis A. I mange lande vil det være nødvendigt med vaccination mod gul feber og man skal være opmærksom på, at der findes regler for denne vaccination. Hvis man ankommer fra et land med risiko for gul feber vil de fleste lande kræve et certifikat som bevis for at man har fået vaccinen.
I et bælte over Afrika forekommer der især i tørsæsonen meningitisepidemier og vaccination mod meningitis kan komme på tale (meningokokbakterien). Ved længere ophold vil det ofte være relevant med vaccination mod hepatitis B, tyfus samt eventuelt rabies og tuberkulose. Malaria er udbredt i det meste af Afrika fra syd for Sahara til Krügerparken i Sydafrika.
Vacciner til Europa
Det er normalt ikke nødvendigt med specielle vaccinationer ved rejser i Vesteuropa, dog bør man sikre sig at man har en gældende difteri- og stivkrampevaccine. I et bælte fra Bornholm til Balkan og videre mod øst findes flåtbåren hjernebetændelse (TBE) og vaccination kan komme på tale ved ophold i skovområder.
I nogle lande i Syd- og Østeuropa kan det være relevant med vaccination mod hepatitis A og hepatitis B. I enkelte tilfælde kan vaccination mod tyfus, rabies og tuberkulose komme på tale. Malaria findes (normalt) ikke i Europa og vaccination mod gul feber er ikke nødvendigt.